TITOV RAJ SAD JE DOSTUPAN I VAMA: Vožnja u njegovom kadilaku koštaće vas 700 evra! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube

nova turistička destinacija

TITOV RAJ SAD JE DOSTUPAN I VAMA: Vožnja u njegovom kadilaku koštaće vas 700 evra! (FOTO) (VIDEO)

U Titovo vreme ovo ostrvo je čuvala vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu

Objavljeno:

Rezidencija Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika SFRJ Jugoslavije, na ostrvu Vanga uskoro bi trebalo da bude otvorena za turiste, i to čak 38 godina nakon njegove smrti.

Na ostrvu Vanga, koje je godinama bilo skrivano od očiju javnosti, sve je spremno za prve posetioce, a u pripremi su dve VIP ture po Brionima, koje bi trebalo da omoguće turistima da vide sve objekte koje je Tito koristio svojevremeno.

Jedini problem leži u tome što još uvek nisu dogovoreni uslovi kako će turisti posećivati Vangu, jer se radi o objektu koji je zaštićen za posete i za koji je do sada bila potrebna posebna dozvola.

Zbog toga što vlada još nije donela odluku pod kojim će uslovima turisti moći na Vangu prolongiran je i početak organizovanih tura za turiste, koje je trebalo da krenu još 1. jula, a pitanje je hoće li ih biti i do kraja sezone.

Ali, ono što je sigurno jeste da će fotografisanje biti zabrenjeno, a i posetioci će verovatno prolaziti kroz detaljne preglede pre odlaska na ostrvce.

Podsetimo, ranije je trebalo priložiti molbu sa ličnim podacima za posetu ostrva. Za Hrvate je to bio matični broj, a za strance podaci iz pasoša. Kako ni to pravilo sada nije promenjeno, u Nacionalnom parku Brioni sumnjaju da će biti moguće organizovati masovniju posetu turista ovom mestu. Na ostrvu Vanga, vreme još uvek stoji. Ništa se tamo, još od Titovog vremena, nije promenilo. Čuva se sav inventar kojim se koristio sam Josip Broz Tito. On je tamo provodio gotovo šest meseci godišnje, a često su mu baš na to mesto dolazili gosti iz sveta.

Egipatskim predsednikom i Indijski premijer u poseti Titu na Brionima
Egipatskim predsednikom i Indijski premijer u poseti Titu na Brionima foto: Profimedia

Turisti će uskoro moći da vide deo prirodnog raja koji je Tito otkrio 1952. godine kada je sandolinom prošao pokraj Vange. U Titovo vreme ovo ostrvo čuvala je vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu. Predviđeno je da će turisti moći da razgledaju vinograd na Vangi, koji se i dalje koristi i uzgajaju se sorte malvazija, merlot i muškat, a u samoj rezidenciji na Vangi u podrumu je vinoteka sa arhivskim vinima koja nigde ne mogu da se kupe. Na ostrvcu su i zasadi mandarina i drugog voća.

Turisti će moći da razgledaju i slovenačku sobu i ribarski indonežanski salon, kao i foto-laboratoriju i radionicu iz njegovog vremena. Tito je u radionici primao i posebne goste za koje nije bio predviđen službeni protokol kao u Beloj vili. Turisti će, takođe, moći da se provozaju Titovim "kadilakom", ali pola sata vožnje koštaće 700 evra. Podsetimo, Tito je svoje poslednje godine života, nakon što je prekinuo odnos sa Jovankom, proveo na Vangi. Franjo Tuđman, bivši hrvatski predsednik nije voleo ovo ostrvo, kao ni Mesić ni Josipović.

Predsednica Grabar Kitarović vrlo retko boravi na Brionima, ali je baš za vreme njenog mandata došlo do rešenja da se to ostrvce konačno otvori za javnost.

Bonus video:

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.