HRVATSKIM BRANITELJIMA SMETA I OJKANJE: Žele da zabrane festival narodnog pevanja u Petrinji, na taj dan planirali da otkriju SPOMENIK TUĐMANU!
Foto: Nebojša Mandić

PONOVO PROTESTVUJU

HRVATSKIM BRANITELJIMA SMETA I OJKANJE: Žele da zabrane festival narodnog pevanja u Petrinji, na taj dan planirali da otkriju SPOMENIK TUĐMANU!

"U Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih"

Objavljeno:

Petrinjski veterani prostestuju protiv festivala ojkanja, tvrdeći da taj specifični način pevanja predstavlja ‘nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine’.

Protiv održavanja festivala pobunila se Koordinacija udruženja proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje čiji članovi tvrde da Petrinja nema nikakve veze s ojkanjem. Takođr ih smeta datum, spomenuti 25. avgusz, s obzirom da će Udruženje ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, kako je najavio njihov dopredsednik Damir Božićević, isti taj dan, u središtu grada otkriti spomen-ploču kao znak sećanja na dolazak Franje Tuđmana 1991. godine u Petrinju.

- Obeležavajući prepodne taj svetli dan iz istorije Petrinje ne dozvoljavamo istu veče nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali - objasnio je Božičević šta ih u stvari muči.

Od preostalih govornika mogla se čuti slična argumentacija u ovom nastavku rata glazbeno-muzičkim sredstvima. Đurđa Bobinac, predsednica Udruženja udovica hrvatskih branitelja, govorila je o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu, a Vera Jurčević, predsednica Kluba žena u Udruženju veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, optužila je predsednicu petrinjskog pododbora SKD Prosvjeta Maru Vilus za izazivanje i provociranje, a na kraju je – prenose lokalni mediji – kazala kako ‘u Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih’.

A ako ga već i treba biti, zaključak je predsednika Koordinacije Darka Dumbovića, održaće se u Jabukovcu ili Blinji, ali u Petrinji neće, jer ako se tamo organizuje ‘Koordinacija će preduzeti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotivi.’

Isti ti branitelji ponudili su se da osiguraju njegovo održavanje na alternativnim lokacijama, jer da time žele demantovati tezu o ugroženosti pripadnika srpske nacionalne manjine ‘od nekih imaginarnih ustaša ili neprijatelja’.

- Pokazalo se da je svih ovih godina područje Petrinje proglašeno jednim od najsigurnijih u Hrvatskoj, jer nije zabeležen nijedan međunacionalni incident, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili: ako mislite da niste sigurni, kako su pisali na svojim bezbrojnim portalima van Petrinje, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, koliko treba ratnih veterana i čuvaćemo ih. Ponavljam, Republika Hrvatska je nezavisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo ko čega bojati - zaključio je Darko Dumbović.

S druge strane, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da je održavanje festivala baš u Petrinji odobrilo Ministarstvo kulture i da se onništa ne pita

- Da se ja pitam, dobro bih prespavao - rekao je za Novu TV.

Predviđeno je da na festivalu nastupi trinaest društava iz Hrvatske, BiH i Srbije, ali se, kako je kazala, Mara Vilus iz Prosvete boji da bi među izvođačima moglo onih koji se ne bi želeli izlagati mogućim problemima.

A problema je bilo 2015. godine kada je održan prvi festival. Branitelji su tada negodovali zbog nastupa ‘četnika preobučenih u narodne nošnje’, kako su kazali u Hrvatskoj stranci prava, pozivajući nezadovoljne da im se pridruže i spreče njegovo održavanje.

- Ojkače su na Banovini simbol zla i uništenja, a građani Petrinje ga danas sami plaćaju. To je festival nemoći i nepravde. Očito neko iz vladajuće garniture nema razumevanja. Oprostiti da, ali zaboraviti nikada - kazali su i ono što su nameravali da urade i uradili su.

Kad su članovi SKD Una iz Novog Grada izašli na pozornicu Hrvatskog doma, branitelji su počeli pevati budnice čime su odložilii njegovo održavanje.

- Dobio sam puno poziva od hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata sa zamolbom da se na nekakav način reagujem i da do znanja da ovako nešto nije poželjno u Petrinji. To je festival ojkače koja je tradicionalna pjsma, no ovo se moglo održati u nekom domu u Jabukovcu ili u nekom drugom mestu, ali ne u Petrinji i ne u Hrvatskom domu - rekao je tada Dumbović koji stav očito nije promenio.

Saopštenjem se oglasilo Srpsko kulturno društvo ‘Prosveta’, podsećajući da je Festival ojkače ‘manifestacija koja baštini tradiciju i običaje ne samo srpske zajednice s prostora centralnih delova Hrvatske, već i drugih naroda koji zajedno sa srpskim vekovima žive na istim prostorima i čija se kultura i tradicija međusobno prožimaju’.

- Smatramo da način narodnog pevanja poznat u narodu kao ‘ojkanje’ ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada Petrinjskog pododbora SKD ‘Prosveta’ za 2018. godinu i kao takav je sufinanciran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske’, poručuju iz srpskog kulturnog društva i pozivaju sve građane Petrinje na smirivanje tenzija i tolerantnost, a državne institucije na osiguravanje uslova za nesmetani rad petrinjskog pododbora.

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu sveta 16. novembra 2010. ojkanje je kao specifičnu vrstu pjvanja uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svetske baštine. Posebno se neguje na područja Dalmacije, Like i Korduna. Izvođači pevaju koristeći različite tehnike potresanja glasa posebnim načinom pevanja ‘iz grla’. Svaka pjsma traje koliko i dah glavnog pevača.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/portalnovosti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.