SILOVATELJ SE VRAĆA U POLITIKU! Bio je u zatvoru 20 meseci, a sada kažu NEMA VEZE!
Foto: Printscreen/youtube

SKANDAL

SILOVATELJ SE VRAĆA U POLITIKU! Bio je u zatvoru 20 meseci, a sada kažu NEMA VEZE!

Taj slučaj iz 2005. izazvao je veliku pažnju javnosti, pogotovo zbog obrazloženja presude gospićkog sudije Branka Milanovića koji je u prvom suđenju oslobodio Mraovića.

Objavljeno: 09:35h

U HDZ-ovim redovima već dva meseca je ponovno aktivan osuđeni silovatelj! Reč je o kontroverznom gospićkom poduzetniku Josi Mraoviću, poznatijem po nadimku “lički Tuđman”, koji je odslužio 20 meseci zatvorske kazne zbog silovanja Amerikanke Ilše Džaret, nekadašnje košarkašice Gospića.

Taj slučaj iz 2005. izazvao je veliku pažnju javnosti, pogotovo zbog obrazloženja presude gospićkog sudije Branka Milanovića koji je u prvom suđenju oslobodio Mraovića.

Vrhovni sud

Sudija je u tom obrazloženju, na zgražavanje javnosti, naveo kako nasilno guranje prsta u anus ne treba shvatiti kao silovanje i da je to zapravo isto kao i rukovanje, zbog čega je posle i nastao termin “ličko rukovanje”. Ipak, Vrhovni sud je tu presudu ukinuo i vratio slučaj na sud u Rijeku, gde je za bludne radnje istovetne silovanju Mraović dobio tri godine zatvora. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na dve godine, a na kraju je iz zatvora izašao četiri meseca ranije.

Mraović je bio član HDZ-a od 90-ih godina, ali o njegovom statusu u stranci postoje nejasnoće. Svojevremeno je automatski bio isključen iz stranke zbog kandidature na drugoj listi te je pre dva meseca ponovno zatražio članstvo i u HDZ je primljen, navodno, 17. juna ove godine. Ivana Radošević, poverenik gospićkog HDZ-a, je na pitanje da li je Mraović pre dva meseca ponovo primljen u HDZ, rekao: “Mraović ima knjižicu, osnivač je stranke. Mislim da je u popisu članstva”. Na dodatne upite, Radošević je odgovorio kako nemaju belešku da je isključivan iz stranke.

- Mraović je hteo ponovo da se aktivira, zvao je i želeo da proveri svoj status u stranci. Njegova temeljna organizacija Bilaj odobrila mu je da se aktivira i ponovno je u bazi članstva - rekao je Radošević. Inače, postupak ponovnog učlanjenja ide tako da to prvo treba da odobri temeljni Mraovićev ogranak, a potom i šef gradskog HDZ-a, u ovom slučaju predstavnik Ivan Radošević. Na pitanje da li vidi nešto sporno u tome da ponovo aktiviraju članstvo osuđenom silovatelju, Radošević je rekao: - Ne bih to komentarisao, kao ni presudu. Molim vas za razumijevanje. To je bilo pre nego što sam ja postao predstavnik.

Radošević nije bio voljan ni da odgovori na pitanje da li takve stvari štete HDZ-u.

- HDZ je stranka s mnogo članova, ne bih to komentarisao - rekao je kratko.

Podsjetimo da je HDZ ne tako davno iz svojih redova izbacio požeškog župana Alojza Tomaševića zbog nasilja nad suprugom. Tada su čelnici stranke redom izjavljivali da se takve stvari neće tolerisati, ali čini se da nisu imali ništa protiv toga da u svoje redove opet prigrle osuđenog silovatelja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.