PUPOVAC: Razumem Hrvate koji u poređenju današnje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom vide teške reči!
Foto: Beta

MIR BRAĆO MIR

PUPOVAC: Razumem Hrvate koji u poređenju današnje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom vide teške reči!

I ova godišnjica "Oluje" postala je svojevrsan nastavak rata njegovim različitim interpretacijama i pogledima na njegove posledice, rekao je jedan od lidera Srba u Hrvatskoj

Objavljeno:

Milorad Pupovac, predsednik SNV, rekao je kako je kao što smo očekivali i ova godišnjica vojno-policijske akcije "Oluja" postala je mesto ponovnog sukobljavanja.

Kako je rekao, i ova godišnjica postala je svojevrsni nastavak rata njegovim različitim interpretacijama i pogledima na njegove posledice.

Kako stvari sada stoje, kaže Pupovac, ne izgleda kao da bi se to moglo promeniti.

- Prema svemu što slušamo i vidimo u proteklih pet i više godina, monolozi sećanja i međusobne optužbe mogli bi se samo pojačavati, a spirala sukoba samo produbljivati i proširivati te tako uništavati sve ono što se od potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa 1996. gradilo kao pozitivno u odnosima između Hrvatske i Srbije - naveo je Pupovac. On kaže da na sve to Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavnici gledaju sa zebnjom i zabrinutošću, jer mi imamo živo sećanje na strašne posledice rata i teške godine izgradnje mira. Osim toga, naglašava, imamo jednako živo sećanje u kojem je zapisano stradanje naših sugrađana Hrvata i naših sunarodnika Srba. - Zato u nama živi dijaloško sećanje. A to dijaloško sećanje počiva na pitanju: koliko je našeg stradanja u stradanju drugih, i obrnuto - koliko je stradanja drugih u našem stradanju. Takvo je naše sećanje bilo i ove i svake prethodne godine. Takvo će biti i svake buduće. Gde god bilo i povodom čijeg god stradanja bilo organizovano. To nam nalaže drevni moralni osećaj kojeg baštinimo. To nam nalaže moralni osećaj čuvanja vremena mira - rekao je Pupovac. Pri tome, kaže, mi nemamo moći da ovakvu dijalošku kulturu sećanja nametnemo ni hrvatskoj ni srpskoj državi, ali imamo moć da je živimo, praktikujemoi zagovaramo. - Onima koji u ovakvim okolnostima, kao što je to dosad činjeno u nizu sličnih situacija, celu srpsku zajednicu žele pretvoriti u taoca reči koje nismo sami izgovorili i dela koje nismo sami počinili želim kazati da mi na to nismo pristajali niti ćemo pristajati. Niti želimo da se to ikom i igde događa - kazao je predsednik SNV. - Zato ću svima koje to ne zanima po dužnosti reći sledeće: razumem svoje sugrađane Hrvate koji su u poređenju današnje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom prepoznali teške reči, težak teret koji se njima ne bi trebalo pripisivati zbog istorijskog stradanja koje su Srbi doživeli tokom i posle "Oluje" - navodi Pupovac.

Zatim naglašava: "Postoje odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao zapovednici, bilo kao začetnici, a koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživeli Hrvati." - Kolektivizacija krivice, osim što je nepravedna, seme je zla. I zato smo protiv nje, o kome god da se radi. O Hrvatima ili Srbima. Reći ću i još nešto, nešto za što se nadam da će oni koji me zovu po dužnosti preneti onima koji to bez njih neće moći ni čuti ni videti: nadam se da naši sugrađani Hrvati razumeju kako obilježavanje "Oluje" bez svesti o izgnanstvu preko 200.000 Srba i sa proslavama kao što je bila ovogodišnja u Glini, u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav "Za dom - Spremni! ne može biti nikako tolerisano - rekao je Pupovac.

- Nadam se da će nakon ovoga iskustva predstavnici dve država uvideti da svi razgovori o nestalim, o manjinama, o sukcesiji, o ratnim zločinima, o granici, o izgradnji infrastrukture, o saradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija, neće uroditi nikakvim rezultatima ukoliko ne otpočnu dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe u interpretaciji prošlosti i u komemorativnim praksama, a da će njihovi građani ostati taocima tih sukoba - zaključio je Pupovac.

Bonus video:

Espreso intervju - Zoran Lutovac

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.