VI STE NAŠI, PA ĆEMO MI PO JUGOSLOVENSKI! Svi pričaju o NOVOJ FORI na hrvatskom primorju!
Foto: Reuter/Antonio Bronić

zanimljivo

VI STE NAŠI, PA ĆEMO MI PO JUGOSLOVENSKI! Svi pričaju o NOVOJ FORI na hrvatskom primorju!

Hrvatska muku muči sa izdavanjem fiskalnih računa i punjenjem budžeta

Objavljeno: 09:55h

Hrvatska je uspešno vodila bitku sa izdavanjem fiskalnih računa, sve do pre tri godine, kada je broj izdatih računa počeo da opada.

Ova lekcija je bila vredna milijardu evra 2013. godine - ugostitelji, trgovci i advokati su prijavili za toliko veći promet nego godinu dana ranije. Fiskalni računi na stolovima ugostiteljskih objekata postali su, činilo se, rutina s izuzecima prema poznatima, starim gostima...

Ove godine učinjen je ozbiljan korak unazad, naročito u ugostiteljskim objektima, gde se lako suočiti sa starom praksom neizdavanja računa. Primera ne manjka, piše Šibenski.hr.

U Šibeniku je autor teksta koji je osvanuo na hrvatskim portalima nedavno imao zanimljivo iskustvo. U piceriji na Rivi, među desetak stolova našli su tek jedno prazno mesto i seli da ručaju. Čim je na sto stiglo piće mlada konobarica, "s nežnim slavonskim naglaskom", upozorila nas je da imaju tehničkih problema pa ne mogu da primaju kartice. Ali, nema problema, bankomat je samo stotinak metara dalje.

Kad je na kraju hteo da plati, konobarica, još jednom ih dobro odmerivši, kaže: "vi ste naši pa ćemo mi po jugoslovenski".

Kakav jugoslovenski, pitaju devojku mladu dvadesetak godina? Onako kako se nekad radilo, kaže ona, izvadi prazan listić papira i olovku, zapiše nekoliko brojeva bez specifikacije jela i pića, zbroji i to je to. Račun nije bio veliki, ali sigurno nisu bili jedini kojima je tako ispostavljen.

Nije tajna da zaposlenici restorana, koji su u nedostatku radne snage uspeli da se izbore za bitno veće plate, neretko na takav način moraju da osiguraju vlastita primanja. Prijavljeni su na bitno manji iznos, a razliku do dogovorenog dohotka moraju da obezbede izdavanjem nefiskalizovanih računa. Pri tome sami procenjuju rizik i snose odgovornost, materijalnu, ako im za sto sjedne poreski inspektor i napiše kaznu.

Poreskoj upravi nije promakla ova pojava i činjenica da postoji znatan broj poresknih obveznika koji ne izdaju račune ili izdate račune ne fiskalizuju čineći pri tome najteže poreske prekršaje.

Hrvatska se suočila s manjkom izdatih računa za vreme Svetskog fudbalskog prvenstva. Iako se očekivao znatno pojačan promet, čini se kako mnogi nisu izdavali račune kojih je bilo čak tri posto manje nego godinu dana ranije.

Podaci Poreskne uprave pokazali su da se istim ritmom nastavlja i dalje pa tokom dosadašnje turističke sezone nije došlo do očekivanog broja izdatih računa, kao ni iznosa. Podaci iz fiskalizacije nipošto ne odražavaju makroekonomske pokazatelje posebno što su podaci o ovogodišnjoj turističkoj sezoni osetno bolji od prošlogodišnjih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.