HRVATI SE KUNU U NJU, A NE ZNAJU NI KAKO JE NASTALA: TOMPSONOVA pesma Bojna Čavoglave OŽIVELA je SLUČAJNO, a LOKACIJA na kojoj je napisana će vas JAKO RAZLJUTITI! (VIDEO)
Foto: Printscreen/HRT

SIMBOL DOMOVINSKOG RATA

HRVATI SE KUNU U NJU, A NE ZNAJU NI KAKO JE NASTALA: TOMPSONOVA pesma Bojna Čavoglave OŽIVELA je SLUČAJNO, a LOKACIJA na kojoj je napisana će vas JAKO RAZLJUTITI! (VIDEO)

Da je slučajno ne izvede na svirci, publika na njegovim koncertima bi mu to sigurno i zamerila

Objavljeno:

Danas se uz nju mogu povezivati i negativne konotacije, prvenstveno zbog pozdrava "Za dom spremni", ali u ratno vreme 1991. godine, pesma "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona vrlo je brzo dobila status ratne hrvatske himne.

Mnoge su pesme nastale u periodu Domovinskog rata kako bi budile nacionalnu svest, ali 'Bojna Čavoglave' bila je ratobornija, delovala je na vojnike tako što ih je motivisala na borbu. Zato ne čudi što je to singl koji je obeležio Domovinski rat, a Marka Perkovića Tompsona vinuo u zvezde.

Naime, upravo toj pesmi Perković duguje karijeru koju je izgradio posle rata, a koja mu je zagarantovala prepoznatljivost - ali ne samo u Hrvatskoj, već i u dijaspori.

A kako je pesma nastala?

Prema onome što je sam Perković više puta otkrio, pesmu je napisao on sam, i to u jesen 1991. godine, motivisan ratnim događanjima kojima su bile pogođene i Čavoglave. Napisao ju je na ratnoj liniji, a pesma se otad izvodila na lokalnim koncertima.

Dotad anoniman, ubrzo je Perković pomoću 'Čavoglava' ušao u svaki dom. Pesma je javno emitovana 1991. godine, na Radio Splitu, a prvi put je spot prikazan na OTV te potom i na HRT-u.

'Bojna Čavoglave' je Perkovićeva prva pesma, a nastala je spontano. Počela je da se emituje tako što je kasetu na kojoj je bila snimljena pesma neko odneo u Split. U ratu je Perković dobio nadimak Tompson po staroj američkoj fabrici za pravljenje automatskoj puški, a po njemu je poznat i danas.

Oko singla se danas stvaraju velike kontroverze, a razlog je vrlo jednostavan. Ono što je u ratu bila motivacija na borbu i obranu od agresije, danas se objašnjava kao huškački singl, što Perkovića ne sprečava da je izvodi.

Da je slučajno i ne izvede na svirci, posetitelji njegovih koncerata to bi mu sigurno i zamerili.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / 100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.