U HRVATSKOJ SE PROSLAVLJA OLUJA: KOLINDA kaže da je to bila veličanstvena pobeda, primer uspešno vođene operacije
Foto: Fonet

KNIN

U HRVATSKOJ SE PROSLAVLJA OLUJA: KOLINDA kaže da je to bila veličanstvena pobeda, primer uspešno vođene operacije

U gradu su se okupili brojni Kninjani i njihovi gosti

Objavljeno: 11:31h

U Hrvatskoj se danas slavi i obeležava Oluja, akcija HV u kojoj je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Hrvatske. Program na Kninskoj tvrđavi počeo je uz prisustvo visokih državnih i vojnih zvanica čitanjem povesnice o VRO Oluja, zvonom crkvenih zvona i podizanjem zastave Hrvatske.

Nakon toga su pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, a onda je usledio počasni plotun iz topničkih oružja, let aviona i program akro grupe HRZ-a. U 10.45 krenuće šetnja sa Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zaveta gde će u 11.30 biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju. U 12.35 biće dočekani učesnici ultra maratona Šibenik Knin, a u 12.45 uslediće Vojno akrobatski ceremonijalni program .

U gradu su se okupili brojni Kninjani i njihovi gosti. Očekuje se obraćanje visokih zvaničnika na trgu Ante Starčevića ispred spomenika Oluja. Potom će se program premestiiti na Kninsku tvrđavu. U Kninu se održava središnja svečanost, kojoj će prisustvovati celi hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni činovnici, članovi porodica poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u "Oluji" i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.

Priređen je bogat letački deo proslave, koji je počeo sa preletom Kiowa i helikoptera, pa je nastavljen akcijom kanadera, a zatim je usledio manevar Krila oluje. Za kraj uzbudljivog letačkog programa ostavljeni su preleti MiG-ova i izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi posetioci su se šetnjom uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog krsnog zaveta gde će biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić zajedno sa vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom.

foto: Printscreen

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da joj je posebna čast biti ponovo u kraljevskom gradu Kninu.

- Svima izražavam posebnu zahvalnost i s posebnim poštovanjem prisećamo se prvog hrvatskog predsednika dr. Franje Tuđmana koji je poveo narod u ostvarenje istorijske težnje. Bila je to veličanstvena pobeda. Oluja postaje školski primer uspešno vođene operacije. Ne smemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima. Koliko možemo kad smo složni pokazali su i naši fudbaleri. Veličanstvena pobeda, a potpuni poraz agresor je doživio u BiH i uspostavljen je mir koji i danas traje. I pripadnici HVO-a su dali nemerljivi doprinos. Vrednosti zajedništva je ključ za naše buduće naraštaje. Ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak već ulaganje u budućnost. Domovinski rat pokazao je karakter hrvatskog vojnika. Na tim odlilkama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika i danas se ističu u svojim rezultatima i misijama širom sveta. Hrvatska će podupirati evropski put BiH, a to uključuje i potporu svim izbeglim i proganih Hrvata u BiH. Igramo iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u fudbalu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Kninu da danas, 23 godine posle operacije "Oluja", Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira, ali je ukazao na, kako je rekao, nespornu činjenicu o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

- Mi smo poslali brojne poruke u zadnje dve godine Srbiji u kojima želimo saradnju i mir, ali želimo i istinu. Za sve nas je nesumnjivo da je veliku agresiju izvršio Milošević i velikosrpski režim na hrvatskoj teritoriji - rekao je Plenković sinoć u Kninu gde se održava centralna proslava godišnjice "Oluje".

- Želimo da se srpska manjina u Hrvatskoj dobro oseća i radimo na tome stalno, stoga šaljemo poruke istine, saradnje i mira - naveo je hrvatski premijer u razgovoru za HRT ispred kninske tvrđave, gde je priredjen prijem za ratne komandante iz Domovinskog rata.

Kako je prenela regionalna TV N1, Plenković je izrazio poštovanje prema braniteljima koji su pre 23 godine učestvovali u "Oluji".

- Došli smo u Knin odati počast. Oluja je najveća vojna pobeda u istoriji Hrvatske, u samo četiri dana oslobodjeno je tri četvrtine okupiranog područja Republike Hrvatske - rekao je Plenković koji je posebno istakao ulogu generala Mladena Markača i Ante Gotovine koji su sinoć odlikovani najvišim hrvatskim

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.