Iznad Knina će leteti avioni koji će od 2020. godine čuvati hrvatsko nebo! NAJVEĆE IZNENAĐENJE PROSLAVE DANA POBEDE
Foto: Youtube printscreen

program proslave

Iznad Knina će leteti avioni koji će od 2020. godine čuvati hrvatsko nebo! NAJVEĆE IZNENAĐENJE PROSLAVE DANA POBEDE

U Zagreb bi trebalo da slete tri izraelska aviona F-16

Objavljeno: 16:00h

Dva od tri aviona će u nedelju u sklopu programa proslave Oluje leteti iznad Knina. Reč je o avionima čiju je kupovinu Hrvatska dogovorila s Izraelom, a takvi avioni će za dve godine stići u sastav Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Podsetimo, svečano obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. godišnjice operacije Oluja počinje u subotu 4. avgusta u 13 sati taktičko-tehničkim zborom naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara u Kninu, a trajaće sve do 21 sat i nastaviće se sledećeg dana.

U 18 sati na glavnom terenu stadiona NK Dinara kreće revijalna fudbalska utakmica. Jednu grupu će sačinjavati veterani HV-a i HVO-a, a drugu pripadnici Hrvatske vojske i policije, a kojoj će na čelu biti selektor Zlatko Dalić.

Nakon što se svi odmore od utakmice, u 22 sata i 30 minuta biće održan prijem ratnih komandant iz Domovinskog rata.

Nedeljni program počinje već u 6.30 sati pesmom vojnog orkestra na ulicama Knina, a u 8.05 biće položeni venci i zapaljene sveće na spomeniku hrvatske pobede “OLUJA 95”.

U 8 sati i 15 minuta predviđen je početak obraćanja visokih državnih zvaničnika na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će trajati pola sata.

Od 9 i 10 sati kreće svečana povorka motocikala i vojnih vozila.

Program na kninskoj tvrđavi počinje u 9 sati i 30 minuta čitanjem povesnice o VRO Oluja, nakon čega će zvonjava kninskih crkvenih zvona simbolično obežiti ulazak pripadnika HV-a u Knin tokom operacije Oluja.

Tada će se podići hrvatska zastava te pročitati imena poginulih i nestalih pripadnika u operaciji.

Potom sledi ispaljivanje 23 rakete iz šest topničkih oružja i nakon toga prelet borbenih aviona i akro grupe “Krila Oluje”, a pevaće se i klapa HRM-a Sv. Juraj.

Od 10 sati i 45 minuta kreće svečana povorka sa Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zaveta gde će u 11.30 početi Sveta misa za Domovinu.

Od 12 do 15 sati deliće će se vojnički pasulj a u 12.35 u Kninu će dočekati učesnike ultra maratona Šibenik-Knin, dok će u 12.45 biti održan vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne jedinice na Trgu dr. Ante Starčevića.

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.