LUDO SE ZALJUBIŠ, PA OTKRIJEŠ DA TIP IMA ISTETOVIRANU SVASTIKU! Nemačka novinarka o navijanju za reprezentaciju Hrvatske!
Foto: Printscreen/HRT

sporna proslava

LUDO SE ZALJUBIŠ, PA OTKRIJEŠ DA TIP IMA ISTETOVIRANU SVASTIKU! Nemačka novinarka o navijanju za reprezentaciju Hrvatske!

Danijela Pilić piše za nemačke medije

Objavljeno:

Danijela Pilić je nemačka spisateljica i novinarka, čiji su roditelji poreklom iz bivše Jugoslavije.

Objavila je nekoliko knjiga, a za njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) povremeno piše kolumne. Najnoviju je posvetila svojem navijanju za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i razočaranju koje je usledilo zbog forsiranja Marka Perkovića Tompsona na dočeku u Zagrebu.

- Četiri nedelje je naša autorka, koja ima hrvatske korene, navijala za Vatrene, viceprvake na Sjetskom prvenstvu, ali nakon dočeka u Zagrebu oseća samo gađenje - navodi se u najavi kolumne Danijele Pilić u SZ Magazinu.

U tekstu “Zašto je ovaj nastup sve pokvario” Pilić piše da je Zagreb “poludeo na dočeku fudbalera” koji su na SP-u “pokazali toliko hrabrosti, toliko izdržljivosti, moći, toliko borbenog duha”.

- Ti momci su iz male zemlje gde sam i ja rođena - navodi autorka i dodaje da je celo Svetsko prvenstvo gledala utakmice hrvatske reprezentacije i vatreno za njih navijala, ignorišući vesti da u svlačionici puštaju Tompsona.

- Nisam htela da mi nešto pokvari taj sportski trijumf - piše.

Međutim, Tompson je došao u autobus s fudbalerima, i to na njihov poziv, a pojavio se i na pozornici na Trgu bana Jelačića.

- Za to nema objašnjenja. To je sramotno i odurno i u Nemačkoj bi verovatno bilo protivzakonito. Perković peva pesme u kojima se slavi logor Jasenovac i nacistički režim ustaša, on peva i ustaški pozdrav Za dom spremni - navodi Pilićeva i podseća da su Tompsonovi koncerti zabranjeni u više evropskih zemalja.

Autorka se pita kako bi to izgledalo da je na dočeku nemačkih fudbalera u Berlinu, nakon što su osvojili SP, nastupio neki “nacistički skinhed bend”.

- Ti sportisti koji žive u Madridu i Barseloni su dali još veće, nego što nažalost već jeste, pravo javnosti nacionalizmu u Hrvatskoj - piše Pilićeva i dodaje kako je Tompsonova pojava “podelila navijače i posramila pametne koji već masovno napuštaju zemlju”.

Danijela Pilić zaključuje:

- Nemačka sam državljanka, ćerka majke Srpkinje i oca Hrvata, i osećam tu sramotu kao udarac fudbalskom loptom u međunožje - itekako boli. To je kao da se u nekoga ludo zaljubiš i onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike.

Dodaje kako je “ta akcija u Zagrebu sve uništila” i da više ne može da navija za tu reprezentaciju.

- Možda fudbal ne bi trebalo da se meša s politikom, ali bez određene doze pristojnosti se ipak ne može - završna je rečenica kolumne u SZ Magazinu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.