LINTA OSUDIO KOLINDU: O Jasenovcu je izrekla UVREDLJIVE I SRAMOTNE neistine!
Foto: Fonet

SAVEZ SRBA IZ REGIONA

LINTA OSUDIO KOLINDU: O Jasenovcu je izrekla UVREDLJIVE I SRAMOTNE neistine!

Linta kaže da je Grabar Kitarović "pokušala da stavi znak jednakosti izmedju fabrike smrti Jasenovac i zloglasne NDH sa gradjanskim ratom u Hrvatskoj tokom devedesetih godina prošlog veka"

Objavljeno:

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je rekao danas da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrekla više "uvredljivih i sramotnih neistina" prilikom posete Spomen području Jasenovac, koje imaju za cilj prekrajanje istorije Drugog svetskog rata.

On je saopštio da je Grabar Kitarović tokom posete Spomen području Jasenovcu, u kojoj je bila s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, izjavila da je ustaški režim doneo stradanja u jednakoj meri Jevrejima, ali i Srbima, Romima i Hrvatima.

- U zločinačkoj tvorevini Nezavsinoj državi Hrvatskoj (NDH) izvršen je nezapamćen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, a nad Hrvatima nije jer su masovno podržali osnivanje NDH - ,rekao je Linta i dodao da "stalna muzejska postavka u Jasenovcu ne prikazuje masovni zločin koji su ustaše počinile nad Srbima, Romima i Jevrejima".

Linta je kazao i da je Grabar Kitarović izjavila da su se ustaškom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, čime su Hrvatsku svrstali na "ispravnu stranu istorije", ali da podaci istoričara uoči kapitulacije Italije u jesen 1943. godine ukazuju da su Srbi činili značajnu većinu u partizanskim jedinicama.

- I pored prihvatanja domobrana i ustaša u Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije (nakon amnestije koju je obećao Josip broz Tito), oružane snage NDH 1. aprila 1945. godine, po nemačkim podacima, su brojale 183.000 boraca- navodi Linta.

Dodao je i da je Grabar Kitarović "pokušala da stavi znak jednakosti izmedju fabrike smrti Jasenovac i zloglasne NDH sa gradjanskim ratom u Hrvatskoj tokom devedesetih godina prošlog veka" i da je izjavila da je "savremena Hrvatska tobože utemeljena na antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.