NEMCI UNIŠTILI TOMPSONA: On je jedan LJIGAVI DESNIČAR i GLORIFIKATOR FAŠIZMA! Ali to nije najgore...
Foto: Printscreen Youtube

surovo

NEMCI UNIŠTILI TOMPSONA: On je jedan LJIGAVI DESNIČAR i GLORIFIKATOR FAŠIZMA! Ali to nije najgore...

FAZ ističe da u Hrvatskoj opada podrška za EU, ali jača nacionalizam

Objavljeno:

Frankfurter Allgemeine Zeitung, konzervativni nemački list, analizirao je stanje u Hrvatskoj, pet godina nakon pristupanja Evropskoj uniji, kroz prizmu nedavnog skandaloznog dočeka fudbalera koji su osvojili srebro na SP u Rusiji.

Doček fudbalera opisuju kao ''slavlje sa bardom mržnje'', što se odnosi na Marka Perkovića Tompsona, i napominju da ''Hrvatska ne izgleda kao vicešampion izvan nogometnog terena'' jer je obeležena ''nacionalističkim strujanjima, iseljavanjem stručne radne snage i mlakim odnosom prema EU''.

FAZ piše da su Hrvatsku u proteklih mesec dana obeležili ''jedan jubilej i jedna premijera'' - jubilej je petogodišnjica članstva u Europskoj uniji, a premijera je nastup reprezentacije u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu.

Jubilej je većinom bio ignorisan, smatra FAZ, i napominje da se u Hrvatskoj najvažnijim aspektom članstva u EU smatra novac iz evropskih fondova.

- Zahvaljujući sredstvima iz briselskog lonca Hrvatska može da realizuje najskuplji infrastrukturni projekt u istoriji, Pelješki most - navodi FAZ i dodaje da EU daje 85 posto sredstava za izgradnju mosta, oko 250 miliona evra.

- Hrvati sada lako mogu raditi svuda u Evropskoj uniji i koriste tu mogućnost - piše FAZ konstatujući da je za Hrvatsku veliki problem masovno iseljavanje. Hrvatska je ekonomija obeležena "nerešenim strukturnim problemima", koji se vuku još od vremena jugoslovenskog režima.

FAZ ističe da u Hrvatskoj opada podrška za EU, ali jača nacionalizam. Kao primer toga navodi se nastup Marka Perkovića Tompsona na dočeku fudbalera. Njega FAZ opisuje kao "desnoradikalnog ljigavca" i "glorifikatora fašizma", i konstatuje se da je njegova pojava pokvarila dotad veseo doček.

- Još strašnije je što je njegova pojava u tom kontekstu bila problem za manji deo Hrvata - navodi nemački list. Podsećaju i da ga je švajcarski Neue Zürcher Zeitung svojevremeno odgovarajuće opisao kao "barda mržnje".

- To što su Luka Modrić i reprezentativci svoj veliki uspeh na SP-u odlučili da proslave s tim čovekom je kao da je nemačka reprezentacija osvajanje titule svetskog prvaka 2014. proslavila u društvu nekog benda iz neonacističkog miljea, pritom opušteno urlajući Sieg Heil - piše FAZ.

Pišu i da je Dalmacija, "koja je u dvadesetom veku bila utvrđenje Beogradu okrenutog jugoslovenstva", postala "utvrđenje hrvatskog nacionalizma". U Dalmaciji je i velika podrška za inicijativu Narod odlučuje "koja želi da degradira mandate zastupnika Srba" u saboru pomoću referenduma. Inicijativu u kojoj je spiritus movens Željka Markić opisuju kao "rasističku" i podsećaju da se protiv nje izjasnio premijer Andrej Plenković, ali ne i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.