ČETIRI NEDELJE SAM NAVIJALA ZA HRVATE, A SADA MI SE GADE: Nemačka novinarka zgrožena posle dočeka VATRENIH!
Foto: Printscreen

preokret

ČETIRI NEDELJE SAM NAVIJALA ZA HRVATE, A SADA MI SE GADE: Nemačka novinarka zgrožena posle dočeka VATRENIH!

- To je sramotno i odurno i u Nemačkoj bi verovatno bilo protivzakonito - piše Danijela

Objavljeno:

Nemačka novinarka poreklom iz bivše Jugoslavije, Danijela Pilic, najnoviju kolumnu je posvetila svom navijanju za fudbalsku reprezentaciju Hrvatske i razočaranju koje je usledilo zbog forsiranja Marka Perkovića Tompsona na dočeku u Zagrebu.

- Četiri nedelje je naša autorka, koja ima hrvatske korene, navijala za Vatrene, vicešampione na Svetskom prvenstvu, ali nakon dočeka u Zagrebu oseća samo gađenje - navodi se u najavi kolumne Danijele Pilic u SZ Magazinu.

U tekstu “Zašto je ovaj nastup sve pokvario” Pilic piše da je Zagreb “poludeo na dočeku fudbalera” koji su na SP-u “pokazali toliko hrabrosti, toliko izdržljivosti, moći, toliko borbenog duha”.

- Ti tvrdi dečki su iz male zemlje u kojom sam i ja rođena - navodi autorka i dodaje da je celo Svjetsko prvenstvo gledala utakmice hrvatske reprezentacije i vatreno za njih navijala, ignorišući vesti o tome da u svlačionici puštaju Tompsona.

- To nije moglo da bude istina, nisam htela da mi nešto pokvari taj sportski trijumf.

Ali onda je Tompson došao u autobus sa fudbalerima, i to na njihov poziv, a pojavio se i na bini na Trgu bana Jelačića.

- Za to nema objašnjenja koje može rasvijetliti situaciju. To je sramotno i odurno i u Nemačkoj bi verovatno bilo protivzakonito. Perković peva pjesme u kojima se slavi koncentracioni logor Jasenovac i nacistički režim ustaša, on peva i ustaški pozdrav "Za dom spremni", navodi Pilic i podseća da su Tompsonovi koncerti zabranjeni u više evropskih zemalja.

Autorka se pita zašto su Vatreni insistirali na Tompsonu i pita se kako bi to izgledalo da je na dočeku nemačkih fudbalera u Berlinu 2015., nakon što su osvojili SP, nastupio neki "nacistički skinhead bend".

- Ti sportisti koji žive u Madridu i Barseloni su dali još veće, nego što nažalost već jeste, pravo javnosti nacionalizmu u Hrvatskoj - piše Pilic i dodaje da je Tompsonova pojava "podelila navijače i posramila pametne koji već masovno napuštaju zemlju".

Danijela Pilic zaključuje:

- Nemačka sam državljanka, ćerka majke Srpkinje i oca Hrvata, i osećam tu sramotu (pojavljivanje Tompsona na dočeku) kao udarac fudbalskom loptom u međunožje - i te kako boli. To je kao da se u nekoga ludo zaljubiš i onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike.

Dodaje kako je "ta akcija u Zagrebu sve uništila" i da više ne može da navija za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju.

- Možda fudbal ne bi trebalo da se meša sa politikom, ali bez određene doze pristojnosti se ipak ne može - završna je rečenica kolumne u SZ Magazinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.