ALBANCI SU DOSLOVCE NAŠA BRAĆA PO ORUŽJU! Kolinda opet dala zapaljivu izjavu!
Foto: EPA / Malton Dibra

POSETILA ALBANIJU

ALBANCI SU DOSLOVCE NAŠA BRAĆA PO ORUŽJU! Kolinda opet dala zapaljivu izjavu!

"Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno "

Objavljeno:

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istakla je da Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji.

- Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijum za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede - kazala je predsednica drugog dana službene posete Tirani gde se sastala s predsednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Takođe je iskoristila priliku da čestita albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u julu 2019.

- Čestitam vam na odluci Veća koja prepoznaje napredak Albanije i utire put otvaranju pristupnih pregovora u julu 2019 - kazala je predsednica.

Kolinda je posetila Tiranu
Kolinda je posetila Tiranu foto: Beta

Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na vlastitom evropskom putu.

- Trebamo nastaviti zajedno raditi kako bismo uspostavili još bolju saradnju (...) kao zemlja s iznimnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatske se raduje daljnjem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom - poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istaknula, pridoneti pozitivnim procesima u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju ekonomske sigurnosti.

- Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti - kazala je predsednica.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne vurope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

- Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao - kazala je predsednica

U svom se govoru osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

- Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno - kazala je i podsetila na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu.

- Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi – Hrvatska to neće zaboraviti.

Kazala je da je Hrvatska, zemlja na raskrižju hršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

- Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) kako vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan su primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja - kazala je predjednica, posebno podsetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo obitava od 18. veka.

Takođe je podsetila da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima. Predsednica je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Nije zaboravila spomenuti ni ulogu hrvatskog istoričara, prevoditelja i političara Milana Šuflaja, jednog od utemeljitelja albanologije, istoričara iz 18. veka Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo istorijske veze s Albanijom.

Kao "nesumnjivo istorijski trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatse ambasade u Tirani u martu 1994.

- Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo - poručila je hrvatska predsednica na kraju govora. Svoj boravak u Albaniji nastavlja posetom luci Drač.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.