MUKA VAM JE DA RMBAČITE ZA SIĆU? Hrvatska nudi VELIKE PARE za poslove koje svi možete da obavljate!
Foto: Profimedia

bitka za radnike

MUKA VAM JE DA RMBAČITE ZA SIĆU? Hrvatska nudi VELIKE PARE za poslove koje svi možete da obavljate!

Zbog nedostatka radne snage trgovci su prisiljeni da ratuju za potencijalne radnike, a za prelaz novom poslodavcu radniku se obećavaju bolji uslovi i veća plata

Objavljeno:

Zbog nedostatka radne snage trgovci su prisiljeni da ratuju za potencijalne radnike, a za prelaz novom poslodavcu radniku se obećavaju bolji uslovi i veća plata, a ako sa sobom dovede još kojeg kolegu dobija i novčanu nagradu, i to od 300 do 500 kuna. Situacija je takva da stalne radnike jedan deo trgovaca zadržava dajući im čak i dvostruko veću platu (uglavnom na otocima op.a.), dok drugi deo prodavačima deli stimulacije, u iznosu oko 1000 kuna mesečno, piše Slobodna Dalmacija.

– Informacije o stimulacijama dobijamo s terena, od našeg članstva. Na početku turističke sezone dobar deo radnika uspe izmamiti i povećanje koeficijenta. Ovakvim su potezima trgovaca koji proizlaze iz pukog očaja stalni radnici, naravno, zadovoljni, no to dugoročno ne rešava probleme u ovom sektoru. Nakon sezone obično se sve vrati na staro, no ono što mi u Sindikatu trgovine vidimo jeste da je ove godine situacija zaista kulminirala. Trgovci su verojatno shvatili da bez celogodišnjeg ulaganja u ljude nema uspeha, te da onog radnika koji može izneti sezonska opterećenja treba adekvatno i platiti, a ne se cenkati oko 100 do 200 kuna povišice, što je donedavno, kako smo saznali od članova, bio slučaj. Trend povećanja plate jedini je izlaz iz spomenute situacije. Veliki trgovci lepo uprihode za vreme turističke sezone, pa je vreme da i njihovi radnici to osete. Suludo je da sektor trgovine godinama grabi naprijed, a da radnici i dalje imaju ispodprosečna primanja – smatra Rozana Duplančić, izvršna sekretarka splitskog regionalnog ureda Sindikata trgovine.

Nekoliko velikih trgovaca pitali smo jesu li našli dovoljno radnika za sezonu i stimuliraju li i oni stalne radnike s određenim iznosima kako ne bi "prebegli" drugom poslodavcu... O tomu, međutim, nitko nije hteo reći ni reči. Na pitanje o ukupnom broju zaposlenih sezonaca ove godine, od poslodavaca je, pak, odgovorio jedino Konzum.

– Dosad smo u ovoj godini za potrebe sezonskog rada zaposlili više od 350 novih radnika na radnim mestima prodavača, skladištara, mesara, kuvara, vozača i vozača u internetskoj prodavaonici. Budući da u Hrvatskoj u našem sektoru vlada velika fluktuacija zaposlenika i velik prirodni odliv, imamo potrebu za dodatnim zapošljavanjima i tokom cijele godine, pa su naši konkursi otvoreni i dalje. Od početka ove godine zaposlili smo, inače, više od 900 novih kolega, a nedavno smo svim zaposlenicima isplatili regres od 1200 kuna i povećali plate 1900 zaposlenika u maloprodaji za šest posto – hvale se u Konzumu.

Uskrs i Božić

U Riboli kažu da su posljednjih godina svjesni problema nedostatka radne snage i "na njegovom rješavanju predano rade".

– Oglasi za posao su stalno otvoreni i procesi selekcije se kontinuirano obavljaju. Uz plate radnicima povećali smo i druga materijalna prava radnika, poput regresa, uskrsnica i božićnica te stimulacija za ostvareni rast. Sezonskim radnicima plaćamo smeštaj te naknadu za odvojeni život. Većina radnika zaposlenih za potrebe sezone ostaje u radnom odnosu i posle ako pokažu predanost poslu i dobre rezultate. Međutim, osim popune radnih mesta dodatna poteškoća je nedostatak motivacije i spremnosti novih radnika da usvoje potrebna znanja i veštine za rad – kaže Petra Bonacin Matković iz Ribole.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

U Lidlu, na primer, negiraju da oni imaju problema sa sezoncima, navodeći kako im nude rad na puno radno vreme, iznad prosečna primanja u maloprodaji te naknadu za prekovremeni rad, rad nedeljom i praznicima, kao i noćni rad.

– Svojim sezoncima osiguravamo smještaj u kvalitetno opremljenim apartmanima, a za svaki provedeni dan na sezonskom radu plaćene su dnevnice, kao i troškovi prievoza u mestu rada, dolazak u mesto rada na početku sezone te povratak kući na kraju sezone. Dodatno je plaćen i trošak jednog odlaska kući za vrijeme sezonskog rada – navode u Lidlu. Iz Tommyja i Spara, kojima smo, također, poslali upit, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novac.jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.