BROJE NAM MINUTE PROVEDENE U WC, ne daju nam ni uložak da zamenimo! Radnici trpe ZLOSTAVLJANJE!
Foto: Marina Lopičić, Ilustracija

Užas

BROJE NAM MINUTE PROVEDENE U WC, ne daju nam ni uložak da zamenimo! Radnici trpe ZLOSTAVLJANJE!

Radnice fabrike kažu da im se broji koliko minuta provedu u toaletu!

Objavljeno: 18:26h

Bivši i sadašnji radnici jedne poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka iz Zlatar-Bistrice, za emisiju Provjereno progovorili su o, kako kažu, teroru koji trpe na radnom mestu

"Mene je lično pogodilo kad ti nadređeni kažu: 'Si ti glupa?', 'Šta ti ne znaš?' ili kad se okrenem pa kažu: 'Pas mater retardiranu'. Ja imam sina bolesnog i mene je to strašno pogodilo", kaže Marijana Nemčić.

Norma je ovde, kažu, važnija od čoveka, ona tempira odlaske u WC i pauze za hranu ili vodu.

"Žene se ne usude da ideu u toalet da zamene uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na pantalonama imala fleku. Nisam se usudila da odem da promenim uložak", priča Martina Topolski za Provjereno, prenosi Index.hr.

Tokom radnog vremena, kako tvrde, kraj sebe ne smeju da imaju lične stvari poput mobilnog telefona ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor.

Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnik se opominje - usmeno ili pismeno, što im onda utiče na platu i stimulaciju. Zbog svega se toga radnici te firme, kažu, suočavaju s ozbiljnim psihičkim problemima.

"Svakodnevno je bilo žena, radnica koje su jednostavno plakale, psihički se slomile. Čak i završile na psihijatriji. Možda svaka druga žena pije tablete za smirenje zbog tog presinga", kaže Marijana Nemčić.

Sve je potvrdila i doktorka Nikica Božović, koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do pre godinu dana, kada je otišla u penziju. Primila je, kaže, brojne pacijente iz fabrike u Zlatar Bistrici.

"Preplašenost, nesanica, gubitak volje za životom. Ja bih im dala nešto za smirenje, za odagnavanje straha i teskobe. Jednom mi je jedna od njih rekla: 'Doktorka, ja sam jednom čitala jedan roman gde je pisalo kako se odnose prema robovima, evo ovako se prema meni odnose'", rekla je doktorka.

Radnici nisu imali samo psihičke probleme, već i fizičke - sa kičmom, ramenima, zglobovima.

Mladen Petaj kaže da je na poslu slomio i nepovratno uništio zglob.

"Doslovno mi vođa smene rekao: 'Daj Bog da obe ruke polomio. Ne jednu, nego obe.' Zamislite kako sam se osećao. Pored mene stoji vođa krojačnice koji čuje to - bez reakcije", priča Mladen.

On nije jedini kom nakon bolovanja nije produžen ugovor o radu, kako kaže, s objašnjenjem da je tehnološki višak, a postoje oni, kažu, koji su otkaz dobili i dok su bili na bolovanju.

Iz kompanije se još nisu oglasili povodom ovih optužbi.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.