UŽAS U HRVATSKOJ: Helikopteru u letu ispadali delovi, jedva sleteo na ostrvo!
Foto: EPA

nesreća na primorju

UŽAS U HRVATSKOJ: Helikopteru u letu ispadali delovi, jedva sleteo na ostrvo!

Pilot helikoptera je hrvatski državljanin, a dvoje putnika (muž i žena) su nemački državljani

Objavljeno:

Na hrvatskom ostrvu Zlarin, oko 10.45 sati, prinudno je sleteo helikopter, pa je brod Pomorske policije krenuo prema mestu nesreće, potvrdila je Marica Kosor, portparolka šibenske Policije.

- U 10.49 sati dobili smo dojavu da je kod ostrva Zlarina kod Oštrice pao helikopter. Na terenu je utvrđeno da je helikopter prinudno sleteo na ostrvo Zlarin zbog kvara, a od tri osobe koje su bile u helikopteru, dve su zatražile lekarsku pomoć - kazala je Marica Kosor, portparolka Policijske uprave šibensko-kninske.

Pilot helikoptera je hrvatski državljanin, a dvoje putnika (muž i žena) su nemački državljani. Nemačku državljanku su zbrinuli zbog bolova u ruci. Kako nezvanično saznaje hrvatski "24 sata" reč je o civilnom helikopteru koji je prevozio turiste, a očevici kažu da su pre sletanja videli kako ispadaju delovi helikoptera.

- Čuo sam i video da helikopter leti veoma nisko. Mislio sam da je to neko panoramsko slikanje, ali koliko čujem, helikopter je pao - rekao je jedan prolaznik za "Šibenski portal".

Na terenu su vatrogasci DVD-a Zlarin i policijski službenici, a obavešten je i eko brod Rijeka. Pilot je zahvaljujući iskustvu prisebno reagirao i spasio živote. Helikopter je u vlasništvu kompanije "Eudora let", čiji je vlasnik kapetan Zoran Matić s 30-godišnjim iskustvom letenja, navodi "Šibenski portal".

Na internetskim stranicama firme piše da se helikopterom može panoramski leteti i to 15 minuta za četiri putnika s polascima iz Vodica. Helikopter je tipa "Eurocopter Allouette II". Reč je o helikopteru koji je proizveden u 1.300 primeraka i još ih na stotine u svetu, ali je u Hrvatskoj jedini takav. Ta vrsta letelice proizvodila se od 1956. do 1975. godine, a koristila su ga vojna vazduhoplovstva Francuske, Nemačke i Švajcarske.

Zoran Matić je kapetan s 30-godišnjim iskustvom u avijaciji i preko 3.000 sati letenja avionima i helikopterima. Završio je vazduhoplovnu akademiju u Zadru kao u prvi u rangu generacije pilota nadzvučnih aviona. Danas je profesionalni pilot i instruktor letenja na avionima i helikopterima, piše "24 sata".

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.