BRAVO, HRVATI!!! Na pravi način su pokazali ŠTA MISLE O SPOMENIKU USTAŠKOM MINISTRU MONSTRUMU!
Foto: Printscreeen/Facebook/Antifa Šibenik

OPŠTINA BILICE

BRAVO, HRVATI!!! Na pravi način su pokazali ŠTA MISLE O SPOMENIKU USTAŠKOM MINISTRU MONSTRUMU!

Mile Budak bio je ministar u NDH, ideolog ustaškog pokreta koji je uz to pisao i prozna dela

Objavljeno: 14:05h

Na ploči u spomen Mile Budaka koja se nalazi pored mora, u opštini Bilice pored Šibenika, neko je ostavio kesicu sa izmetom. Fotografiju kesice s na molu, koji se zove po ustaškom ministru Budaku, objavila je grupa Antifa Šibenik na svojoj Fejsbuk stranici.

Ova spomen ploča narravljena je 2016. godine, a tamošnji načelnik Josip Ćaleta nije video problem u odavanju počasti ustaškom režimu. "Svih 11 opštinskih odbornika podržalo je ime Mile Budaka, a drugi ako hoće neka svoja nazovu po Rankoviću ili Titu", rekao je tada Ćaleta.

Ovo nije prvi put da nepoznati nezadovoljni građani izražavaju svoj stav o ploči na kojoj stoji da je Mile Budak "hrvatski književnik i domoljub". Nekoliko dana nakon postavljanja ploče i otvaranja mula u junu 2016., nepoznati počinitelji su ploču prekrili crnom bojom, ali ploča i ime nisu promijenjeni.

Mile Budak je bio ustaša, poznat po tome što je bio glavni ustaški ideolog i jedan od osnivača ustaškog pokreta. Autor je ustaškog plana za rešavanje srpskog pitanja u Hrvatskoj — jednu trećinu ubiti, drugu proterati, a treću pohrvatiti (pokatoličiti) tzv. Budakovu ideologiju, a pripisuje mu se i oživljavanje krilatice "Srbe na vrbe". Posle Drugog svetskog rata proglašen je krivim za kolaboraciju i ratne zločine, osuđen na smrt i pogubljen.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.