Hrvatska policija uhapsila Daneta Lukajića, člana udruženja "Jadovno 1941"
Foto: Stock Shutter

AUTOBUS BIO NA PUTU U JADOVnO

Hrvatska policija uhapsila Daneta Lukajića, člana udruženja "Jadovno 1941"

U Udruženju "Jadovno 1941" su istakli da je Lukajić bio u autobusu sa ostalim hodočasnicima na putu u Jadovno

Objavljeno:

Hrvatska policija uhapsila je danas Daneta Lukajića iz Banjaluke, člana Udruženja "Jadovno 1941", koji je putovao na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

U Udruženju "Jadovno 1941" su istakli da je Lukajić bio u autobusu sa ostalim hodočasnicima na putu u Jadovno.

Jedan od putnika u autobusu, koji je želeo da ostane anoniman, ispričao je da nije bilo nikakvih problema prilikom prelaska granice sa Hrvatskom, već da su hrvatski policajci u Ličkom Petrovom selu priveli Lukajića i još jedno lice, verovatno, po dojavi granične policije zbog dodatne kontrole.

On je rekao da je lice, koje je privedeno sa Lukajićem, posle kratke provere vraćeno u autobus, dok je Lukajić zadržan.

Isti izvor je naveo da mu hrvatski policajci nisu dozvolili da fotografiše ovaj incidnet, te da su zatražili da navuče zavesu na prozor autobusa.

Prema navodima ovog izvora, postoji mogućnost da je Lukajić uhapšen zbog navodnog ratnog zločina, jer je u proteklom ratu bio srpski oficir.

Predsednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić izrazio je negodovanje zbog ovog incidenta, jer je to bio razlog i zašto je više od jednog časa kasnilo obeležavanje Dana sećanja na Jadovno.

Negodovanje zbog hapšenja Lukajića izrazili su i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Kod Šaranove jame na Velebitu se obeležava Dan sećanja na Jadovno 1941. godine kada je na najsvirepiji način ubijeno više od 40.000 uglavnom Srba i Jevreja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.