JABUKA NE PADA DALEKO OD STABLA: ŠEŠELJEV SIN napao Plenkovića, pominjao USTAŠKI NOŽ I LOGORE, A OVAKO SU MU HRVATI VRATILI! (FOTO)
Foto: Beta / Srpska radikalna stranka

Napali ga

JABUKA NE PADA DALEKO OD STABLA: ŠEŠELJEV SIN napao Plenkovića, pominjao USTAŠKI NOŽ I LOGORE, A OVAKO SU MU HRVATI VRATILI! (FOTO)

Aleksandar Šešelj najmlađi je sin osuđenog ratnog zločinca i tek nedavno se uključio u politiku

Objavljeno:

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj, sin Vojislava Šešelja napavio je haos na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu kada je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji se obraćao skupštini, optužio da glorifikuje Jasenovac i tretira Srbe kao građane drugog reda. Predsedavajuća je Šešelja prekinula u izlaganju i opomenula, ali Plenković je uspeo da mu odgovori na sličan način - pominjući veliku Srbiju.

Ovako je Šešeljev naslednik postao meta svih medija, a o skandalu su pisali i mediji iz susednih zemalja. Tako je Hrvatska pisala o skandalima vezanim za vojvodine naslednike, uz objašnjenje da "jabuka ne pada daleko od stabla".

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj foto: Beta/Miloš Miškov

Hrvatski "Express" posvetio se radovima Šešelja i naslednika, a tekst ovog portala o njima trojici prenosimo vam u celosti:

Na zasedanju Parlamentarne skupštine Veća Europe u ponedeljak za vreme dok je ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe odgovarala na pitanja zastupnik iz Srbije je grubo uvrijedio Hrvatsku kazavši kako je Hrvatsku osnovao zločinac i fašist te postavivši pitanje "kad će Hrvatska vratiti teritorij Krajine koji je okupirala" saopšteno je iz Hrvatskog sabora.

Zastupnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, čiji je predsjednik njegov otac, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, upitao je Pejčinović Burić kada će Hrvatska "vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobegli od ustaškog noža", kazao da je Hrvatska tijekom oslobodilačke operacije Oluja okupirala samozvanu rsk, "ubila više od 1000 i protjerala oko 500.000 Srba", kako prenosi Radikalna stranka, a navodi novinska agencija Beta.

Šešelj je u Strasbourgu rekao kako je osnivač Franjo Tuđman "zločinac i neofašist" koji je "odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svetskog rata" te da je "sramno" što Hrvatska slavi godišnjicu Oluje kao državni praznik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je uzvratio da jabuka ne pada daleko od stabla, a pregledajući životopis Šešelja najmlađeg moramo se složiti s premijerom. Aleksandar je rođen u Zemunu 1993. godine, a krajem prošle godine je ušao u srpski parlament kao zamjena Milovanu Bojiću, inače bivšem ministru u doba režima Slobodana Miloševića. Bojića se ozbiljno optužuje za pranje novca Darka Šarića i kokainske mafije, a napadali su ga i da mimo propisa leči ranjenike iz libijskog građanskog rata.

Andrej Plenković
Andrej Plenković foto: Beta

O Bojiću bi se dalo nadugo i naširoko pričati, ali red je da se malo više posvetimo Aleksandru. Njegov rad u parlamentu, koliko god on kratak bio, obilježile su rasprave o ideološkim pitanjima, a ne o zakonima koji su bili u parlamentarnoj proceduri. Evo, uzmimo samo za primjer nedavnu raspravu o izmenama srpskog zakona o lokalnoj samoupravi. U par minuta je ispričao što mu se ne sviđa oko zakona i onda sasuo drvlje i kamenje po srpskim političarima koji su posetili festival Mirdita na kojem se promovira kosovska kultura.

- Tamo su se našli svi poznati srpski izdajnici kakav je Čedomir Jovanović, Borka Pavičević i tako dalje - kazao je mladi Šešelj.

Šešelj izvodi cirkus, ali njegovim žrtvama nije do smeha Jovanović je nekadašnji bliski suradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića dok je Borka aktivistkinja koja je osnovala Centar za kulturnu dekontaminaciju kao jedan vid otpora Miloševićevom režimu. Budući da su oboje bili veliki protivnici Slobodanu Miloševiću, poprilično je jasno zašto ih Aleksandar naziva izdajnicima. Tokom svoje tirade se dotakao i sastanka lokalnih vlasti jedne srpske i jedne kosovske opštine pa je za Kosovare rekao da su "predstavnici lažnih vlasti i šiptarski teroristi".

Drugi Šešeljev sin, Nikola, znatno je istaknutiji po srpskim medijima, što je i očekivano budući da je od 2010. aktivan u Radikalima. Jednom prilikom ga je policija privela zbog posedovanja vatrenog oružja, a njegov otac je to komentarisao putem Twittera.

Nikola Šešelj
Nikola Šešelj foto: Marina Lopičić

- Opsjedaju me novinari vešću da mi je sin Nikola uhapšen zbog posedovanja oružja. Što ću? Voli dete igračke. Mora se s nečim igrati.

Na nedavnom skupu radikala nedaleko od Hrtkovaca, mesta gdje je Šešelj poticao na protjerivanje Hrvata početkom devedesetih, napadnuti su protuprosvjednici. Među njima je i jedan od čelnika LDP-a Đorđe Žujović kojem je Nikola kasnije prietio.

- Mi smo se tamo pojavili s namerom da celi svet, regija i Srbija jednom zauvek nauče kako je Šešelj ratni zločinac i on to vrlo dobro zna. On beži od te presude, jer uz tu sramotu koju nosi sa sobom, ima i zaštitu koju mu omogućava zastupnički mandat i niz privilegija koje zbog toga uživa u srpskom društvu. Razvili smo transparent 'Šešelj ratni zločinac' keg je oko 150 članova srpske radikalne stranke pokušalo uzeti. Kada u tome nisu uspeli onda su nas pribili uz ogradu. Dok sam pokušao sprečiti linč te rulje, jedan od njih me s leđa udario u glavu i pobegao - kazao nam je tom prilikom Žujović.

I Srbima prekipelo: Šešelj mora u zatvor Ubrzo su uz policijsku pratnju napustili selo. Dan nakon tog incidenta policija je u šturo objavila kako je uhvatila osobu koju sumnjiči za taj napad, no njegov identitet nije poznat. Poznato je jedino, kako nam je rekao Žujović, da je riječ o osobi koja ima oko 40 - ak godina.

Najavio je kako će, ako policija ne reaguje, a do trenutka našeg razgovora nisu ni zatražili njegovu izjavu, sam poduzeti pravne mjere. Prijaviće i Šešeljevog sina, Nikolu, koji mu je nakon incidenta na Facebooku pretio smrću, i poručio njemu i kolegama kako će "požaliti što su se rodili".

- Radi se o neuračunljivoj osobi, koja je nedavno u Beogradu uhapšena zbog ilegalnog posedovanja oružja, pištolja, tako da te pretnje treba shvatiti ozbiljno. On i njegov otac su ličnosti koje ne prežu ni od čega. To je tragično. Ja ih se ne bojim, ja sam za njih i jučer rekao da su to najobičnije kukavice - kazao nam je Žujović.

Mladi Šešelj član je opštinskog veća Novog Beograda pa tako i član vlasti. Njegovo ponašanje time je i posebno opasno, smatra Žujović.

- Ja ću ti glavu skratiti, pa makar mi to bilo posljednje u životu. Ako ga neko rokne prije mene, skupit ću barem jedno 100.000 eura za tog gospodina. Mrzi me da se krećem zbog majmuna, a majmun se ne boji za svoju sigurnost... Glava ti je ucenjena, a ja sam već počeo skupljati novac - napisao je Nikola na Facebooku da bi ubrzo tu objavu i uklonio.

Bonus Video:

Espreso intervju - Zoran Đorđević

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.