POTRESNA ISPOVEST MIGRANTSKIH PORODICA: Hrvatska policija UPUCALA DEVOJČICU (12) u stomak i rame, a ranjene su TUKLI!
Foto: Thinkstock

UŽASAVAJUĆE

POTRESNA ISPOVEST MIGRANTSKIH PORODICA: Hrvatska policija UPUCALA DEVOJČICU (12) u stomak i rame, a ranjene su TUKLI!

Grupa je potom, kako navode iz inicijative, prevezena u zatvor u kojem su muškarci i žene bili smešteni odvojeno

Objavljeno: 22:20h

Članovi inicijative "Da li ste ozbiljni" (Are you serious) stupili su u kontakt sa migrantskim porodicama dece na koju su zapucali hrvatski policajci krajem maja, kada je i dvoje dece povređeno, a izneli su, kako navode iz inicijative, "zabrinjavajuće činjenice".

Inicijativa je u razgovoru sa porodicama dece saznala da su sve ranjene osobe stajale u kombiju na koji je hrvatska policija otvorila paljbu, uključujući i 12-godišnjeg dečaga iz Iraka, koji je zadobio prostrelnu ranu lica, njegovog oca koji je zadobio ranu od metka u donjem delu leđa i 12-godišnju devojčicu koja je zadobila prostrelnu ranu trbuha i ramena, navodi portal Index.hr.

"To bi mogao da bude važan podatak u daljoj istrazi koja bi trebala da utvrdi šta se zapravo dogodilo u noći 30. maja kada je pucano na kombi u kojem je bilo 29 izbeglica, od toga 15 dece. Najmlađe ima samo četiri godine", saopšteno je iz Inicijative, a prenosi "Blic".

Nakon što je krijumčar zaustavio vozilo i pobegao, policijski službenici su došli do vozila, otvorili ga, a migrante su udarali kada su izašli iz kombija.

"Udarali su muškarce, uključujući i ranjenog oca. Roditelji dece navode kako su vikali ''Hitna pomoć! Hitna pomoć!'', želeći time da kažu policiji da je deci potrebna hitna medicinska pomoć, no kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao ''Ućutite! Ućutite!''. Iako je bio mrak, porodice navode da se krv mogla videti po deci i odeći, te da je krvi bilo i po putu. Bili su primorani da sednu, a svaki put kada bi neko pokušao da ustane, vikali bi ''Sedi!''", tvrde iz Inicijative.

Grupa je potom, kako navode iz inicijative, prevezena u zatvor u kojem su muškarci i žene bili smešteni odvojeno.

"Pritvoreni su bili od večeri do jutra. Nikakva informacija im nije data. Navode da su potpisali i jedan papir koji im nije preveden, te da nisu razumeli šta potpisuju. Ni u jednom trenu nije im osiguran prevoditelj. Idućeg dana porodice dvoje ranjene dece odvezene su u hostel i to navode kao jedini primereni tretman koji su do tada iskusili. Navode i pozitivni primer jedne policajke u civilu koja je s njima razgovarala ljubazno, umirujući ih. Porodice, vidno potresene i uplašene, kažu kako su mislile da dolaze na sigurno bežeći od rata u Iraku, no da su umesto toga i u Hrvatskoj dočekane mecima. Sve ovo vreme, maleni dečak i dalje se nalazi u dečjoj bolnici i čeka operaciju", opisuju iz Inicijative.

Incijativa navodi da je o ovom slučaju do sada predočeno kancelarijama nadležnih organa, te da je uložena žalba na rad unutrašnjoj kontroli MUP-a.

Bonus video:

SLAVIJA ODBLOKIRANA: Trubama označili kraj protesta (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.