HITNA SEDNICA SAVETA HRT-a: Neprihvatljivo relativizovanje ustaških zločina!
Foto: Wikipedia

upozorenje

HITNA SEDNICA SAVETA HRT-a: Neprihvatljivo relativizovanje ustaških zločina!

"Radi se o zanemarivanju istorijskih dokaza, kao i manipulaciji i rehabilitaciji ustaštva", kazao je Milošević

Objavljeno:

Programski savet Hrvatske radiotelevizije (HRT) danas je na hitnoj sednici raspravljao o programskom sadržaju u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" u kojoj je publicista Igor Vukić izneo sporne stavove o ustaškom logoru Jasenovac, prenosi Hina i navodi da je Savet usvojio zaključak kojim poziva programsko vođstvo HRT na striktno poštovanje standarda.

Navodi se da je Savet upozorio na "neprihvatljivost i neprofesionalnost sadržaja koji relativizuju ustaške zločine".

"U odnosu na uočene poteškoće u programskim sadržajima koji se bave nasleđem nedemokratskih režima, Savet upućuje programsko vođstvo na striktno poštovanje naučnih, kulturnih i društvenih standarda. Povodom konkretnih programskih sadržaja koji relativizuju ustaške zločine, Savet upozorava programsko vođstvo na njihovu neprihvatljivost i neprofesionalnost i upućuje na poštovanje kritičkog naučnog prosuđivanja", stoji u zaključku.

Hina navodi da je ovaj zaključak Saveta usvojen sa osam glasova "za" i dva uzdržana glasa Maje Sever i Deana Šoše, članova Saveta iz redova zaposlenih na HRT.

Navodi se da je donošenju zaključka prethodila rasprava u kojoj su pojedini članovi Saveta iznosili sopstvene stavove vezane za navedenu emisiju.

Član Saveta Vlaho Bogišić na početku sednice rekao je da je povod održavanja sednice bio to što su u programu HRT bila izneta shvatanja koja se, kako je naveo, grubo sukobljavaju sa društvenim shvatanjima u Hrvatskoj. Bogišić je kazao da bi preporuka Programskog saveta trebalo da bude da na HRT postoji nulta tolerancija prema ustaškom nasleđu.

Navodi se da je član Saveta Saša Milošević rekao da želi da utvrdi šta se tačno dogodilo, kako je HRT reagovao i kako će postupati u ovom i u budućim sličnim slučajevima.

"Radi se o zanemarivanju istorijskih dokaza, kao i manipulaciji i rehabilitaciji ustaštva", kazao je Milošević.

Član Saveta iz redova zaposlenih na HRT Dean Šoša ocenio je da se zloupotrebljava novinarsko pravilo obeju strana jer je ovo klasičan primer gde se ne može govoriti o tome, jer nijedan istoričar ne bi gostovao u navedenoj emisiji.

Navodi se da je član Saveta Zorislav Lukić rekao je da je u spornoj emisiji ugošćen "jedan amater ili čak diletant" kada je u pitanju istorijska nauka i da bi voleo da HRT izbegne ovakve situacije, kao i da u emisijama o ovakvim temama istoričari budu gosti.

Član Saveta Ivo Lučić kazao je kako bi javni prostor trebalo da izbaci sve oblike totalizarizama, svega onog što deli hrvatsku državu i što produbljuje traume bez obzira o kojoj se strani radi. On je izneo i tvrdnju da je Jasenovac hrvatska sramota i da negiranja stradanja u Jasenovcu spadaju u domen neozbiljnosti, ali po Lučićevom mišljenju tu spadaju i, kako je ocenio, laži u kojima se govori o čak 700.000 ubijenih.

Generalni direktor HRT Kazimir Bačić predložio je Programskom savetu da se sva pitanja u ovom slučaju upute u pismenom obliku vođstvu kuće.

Hina navodi da, iako su dolazak na sednicu Saveta najavili osnivač Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak i penzionisani pukovnik Hrvatske vojske Ðuro Glogoški, ulaz u zgradu HRT im nije bio dozvoljen.

Navodi se da je pre sednice pred zgradom HRT održan je i protest u organizaciji Građanske inicijative Ivo Pilar, na kojem je tridesetak demosntranata optužilo HRT i Programski savet za cenzuru i zatražilo njihovo izvinjenje urednici sporne emisije Karolini Vidović Krišto.

Programski savet HRT održao je hitnu sednicu isključivo zbog emisije "Dobar dan, Hrvatska" 30. maja, u kojoj je gostovao publicista i sekretar udruženja Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić, koji je izneo sporne tvrdnje o prirodi i funkciji koncentracionog logora Jasenovac, ističući primere "humanosti" ustaša.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.