HRVATSKA NA NOGAMA: Opaka bolest STIGLA IZ SRBIJE, zabeležen prvi zvanični slučaj!
Foto: Zorana Jevtić

opasna bolest

HRVATSKA NA NOGAMA: Opaka bolest STIGLA IZ SRBIJE, zabeležen prvi zvanični slučaj!

Pacijent se tek vratio sa Kosova i nije vakcinisan

Objavljeno: 14:21h

Službeno je potvrđeno da se u Dubrovniku pojavio pacijent koji ima male boginje.

Kako prenosi "Indeks", pacijent se trenutno vratio sa Kosova i nije vakcinisan.

Juče je načelnik odeljenja za infektologiju i dermatovenerologiju Opšte bolnice Dubrovnik dr. Stjepan Đuričić potvrdio za "Indeks" da u bolnici imaju pacijenta za kojega se sumnja da je oboleo od malih boginja. Pacijent je u bolnicu došao u petak popodne. Odmah je hospitalizovan.

Kako je kazao upravnik bolnice Hini, muškarac za kojega se sumnja da ima male boginje je 34-godišnjak iz Stona koji je poreklom s Kosova.

Protekle dve i po nedelje je boravio na Kosovu, pa se zato sumnja da se upravo tamo zarazio.

- Muškarac (34) za kojeg sumnjamo da je oboleo od malih boginja hospitalizovan je u dubrovačkoj Opštoj bolnici u petak 25. maja, u izolaciji je i prema njemu su sprovedene sve epidemiološke mere - rekao je Hini u ponedjeljak upravnik Opšte bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

Upravnik Bekić je najavio kako bi serološka potvrda nalaza, koji je poslan na analizu u Zagreb, trebalo da bude poslata u utorak.

- Pacijent ne zna da li je vakcinisan protiv mali boginja, a mi pretpostavljamo da nije - rekao je Bekić.

- Klinička slika ukazuje da je pacijent oboleo od malih boginja. Već u petak imao je karakterističan osip, kašalj kao i ostale simptome. Ali rezultate ćemo saznati tek za dan-dva - rekao je "Indeksu" Đuričić.

Doktor je dodao i kako se pregledaju i ljudi koji su mogli doći u kontakt s pacijentom.

- Ne očekujem epidemiju ospica, ali očekujem da će biti sporadičnih slučajeva. Već mesecima pozivamo ljude da se vakcinišu. Za male boginje i moguću epidemiju znamo od oktobra 2017. Dakle, imali su svi dovoljno vremena da vacinišu svoju djecu. Ne možete malo biti u 21. veku, a malo u 18. veku kada se umiralo. Ja se zaista nadam i verujem da do takvih situacija ipak neće doći - rekao je doktor Đuričić.

Procenat vakcinisane dece je u nekim krajevima na jugu Hrvatske izuzetno nizak, a u Dubrovniku je pao na 40-ak posto. Radi se o najnižem procenatu u poslednjih nekoliko decenija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.