NEMAŠ MAMU, NEMAŠ TATU, SAD UMRI I TI: Devojčica koja je izgubila majku i oca dobila UŽASAVAJUĆE PORUKE (FOTO)
Vršnjačko nasilje je sve veći problem današnjice, Foto: Shutterstock

VRŠNJAČKO NASILJE

NEMAŠ MAMU, NEMAŠ TATU, SAD UMRI I TI: Devojčica koja je izgubila majku i oca dobila UŽASAVAJUĆE PORUKE (FOTO)

Policija sprovodi kriminalističku istragu

Objavljeno:

Dubrovnik potresa priča o jezivom vršnjačkom nasilju. Poslednja dva dana tim gradom šire se odvratne poruke koje dobila devojčica koja je ostala bez majke prošle nedelje u saobraćajnoj nesreći. Poruke je nesrećna devojčica dobila na društvenim mrežama, a anonimni pošiljalac, verovatno vršnjak ili vršnjakinja, na najodvratniji način se naslađuje zbog tragedije u porodici, uz strašne uvrede. "Hahah nemaš ni mamu ni tatu i sad ideš u dom. Neka ti, tako ti i treba, hvala bogu što si izgubila roditelje, sad nemaš više nikog. Još samo da ti sestra umre i to je to, ali bolje da i ti umreš pre nje, droljo. Ne želim da te gledam, odvratno fuj, a ovi ljudi što te žale su debili kojima je žao tebe jer nemaš roditelje ni nikog samo sestru koju ćeš uskoro da izgubiš jer će nju da usvoje a tebe ne ahaha. Umri droljo", samo je deo stravičnih gadosti koje je neko poslao devojčici.

Poruke koje je devojčica dobijala
Poruke koje je devojčica dobijala foto: Printscreen

Iako se u odvratnim porukama spominje da je devojčica ostala bez oba roditelja, saznajemo da to nije slučaj i devojčica neće završiti u domu, nego će o njoj brigu preuzeti otac i drugi članovi porodice.

Policija sprovodi kriminalističku istragu

Portparolka dubrovačke policije potvrdila nam je istinitost poruka i rekla da je policija uključena u čitav slučaj.

Poruke koje je devojčica dobijala
Poruke koje je devojčica dobijala foto: Printscreen

- Policija je došla do saznanja o tom događaju, iako nije podnesena službena prijava. Sprovodimo kriminalističko istraživanje. U pitanju je događaj u koji je uključena maloletnica, zbog čega ne možemo da iznosimo nikakve detalje o istrazi koju sprovodimo. No radimo uviđaje i sprovodimo kriminalističku istragu - rekla je za Index portparolka Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Poruke su brzo počele da se šire Dubrovnikom, a sadržaj je mnoge uznemirio, piše Dubrovački Dnevnik. Pišu i da su dubrovačke majke na društvenim mrežama podelile te poruke, te upozorile roditelje da obrate pažnju, provere šta njihova deca rade, provere sadržaj na njihovim mobilnim telefonima i iskreno porazgovaraju s njima o vršnjačkom nasilju. Deo majki na društvenim mrežama tvrdi kako su o navedenom već obavešteni pojedini direktori i profesori u osnovnim školama.

Kako je moguće da dete dobije ovakve jezive poruke na društvenim mrežama, kakva su to deca koja takve poruke šalju i kako to odgajamo decu pitali smo direktorku Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba, Gordanu Buljan Flander. - Ne ulazeći u konkretan slučaj, mogu reći da je sajber buling sve okrutniji. Jedan od razloga je što počinitelji znaju da su anonimni, a to sve povećava osećaj nesigurnosti kod žrtve. Osećaj nesigurnosti je povećan time što dete ne može da izađe iz situacije, a iz škole i s igrališta može da ode. Ovde ne može otići jer kad je to jednom na internetu, ostaje večito na internetu. Ne može biti rešenje da roditelj kaže da dete ugasi internet jer time nesigurnost deteta neće nestati, nego se sve više povećava - rekla je za Index doktorka Buljan Flander. Pojasnila je zašto je vršnjačko nasilje putem interneta još gore nego nasilje licem u lice. - Na internetu je publika neograničena, zato su posledice sajber bulinga teže. Ako dete ne vidi patnju s druge strane, to sve povećava okrutnost. Dete će nekad reći da se šali, da je to neko i njemu napravio. Neka deca i nemaju empatiju jer je nisu dobili od svojih roditelja pa ga onda ni bol drugog deteta ne dira - kazala nam je Buljan Flander. Dodala je kako je važno da postoje sistematski psihološki pregledi dece, da se decu sistematično uči korišćenju interneta, a posebno je važno i da se roditelji uključe u online živote svoje dece jer je to neizbežno. Pitali smo je šta mogu učiniti roditelji čija su deca žrtve ovakvog nasilja. - I roditelji i deca često ne prepoznaju sajber nasilje. Jako je važno da se roditelji uključe. Na stranicama MUP-a može se prijaviti sajber nasilje, koristan je i Plavi telefon. Nije istina da se ne može doći do počinitelja, i te kako se može. Bitno je reagovati i stati uz dete, i to ne samo roditelji nego ceo sistem", zaključila je Buljan Flander.

Bonus video Šešelj o pretnjama sina Nikole Đorđu Žujoviću

(Espreso.co.rs/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.