CELA HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG DOLASKA JELENE KARLEUŠE: Evo šta im MNOGO SMETA kod DIVE!
Foto: Pixabay.com, Marina Lopičić

panika u susedstvu!

CELA HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG DOLASKA JELENE KARLEUŠE: Evo šta im MNOGO SMETA kod DIVE!

Pevačica u subotu dolazi u Split, gde će pevati, a i ko zna, možda promovisati svoje teorije, piše Slobodna Dalmacija...

Objavljeno: 17:58h

Obeležava se Svetska nedelja vakcinacije, od 24. do 30. aprila. I baš u ovoj nedelji objavljeni su podaci o katastrofalnom odazivu na imunizaciju dece u zemljama bivše Jugoslavije.

Iako vakcina ima svojih rizika pa treba, kako su upozoravali i neki naši stručnjaci, stalno raditi na njenom poboljšanju i usvajanju novih tehnika vakcinacije, sigurno je da ta medicinska intervencija spašava milione života i jedan je od najuspešnijih zdravstvenih postupaka u medicini. I nema alternative, piše Slobodna Dalmacija.

Nivo imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine u nekim je područjima niži od 40 posto i nastavlja padati, povećavajući rizik od velikih epidemija, navodi Al Jazeera pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije (WHO). U Crnoj Gori je 2010. vakcinisano je 90 posto dece, pet godina kasnije čak 40 posto manje, na što je Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje rekao: "Nije pitanje hoće li, nego kada će Crna Gora imati epidemiju."

U Beogradu trećina dece nije vakcinisano. Kosovo je jedina zemlja u kojoj je odaziv na vakcinaciju visok, sa čak 95 posto vakcinisane dece. Osim zemalja bivše Jugoslavije, epidemije su pogodile i Rumunjsku i Italiju. A epidemije su donele i mrtve.

Kao uzroci ovako slabe vakcinacije navode se u prvom redu dezinformacije na društvenim mrežama. Spominje se bunt koji je protiv vakcina pokrenula Jelena Karleuša, pevačica koju prate milioni na društvenim mrežama, od kojih su je mnogi i poslušali delom Srbije, Bosne i Hercegovine, a čini se i Hrvatske.

Ali i ona je vakcinisana kao dete, primećuju srpski i bosanskohercegovački mediji, pa i dalje peva, piše gluposti po internetu i širi dezinformacije. Nije obolela od bolesti koje ona i drugi "antivakcinari" spominju.

Inače, ta pevačica u subotu dolazi u Split, gde će pevati, a i ko zna, možda i promovisati svoje teorije, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je u svojem prvom statusu, koji je odjeknuo, pozvala sve svoje pratioce na društvenim mrežama da se pobune protiv obvezne vakcinacije dece. Takođe je dodala kako vakcinacija nije obavezno u svetu. Tako je ispala neinformisana, jer je u dobrom delu sveta vakcinacija obvezna.

Navodi se da vakcinacija u Nemačkoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Španiji i još nekim zemljama nije obvezno, međutim, ako ne vakcinišete dete, ipak ste izloženi ozbiljnim kaznama. Pa se tako dete ne može upisati u vrtić, školu, isključeno je iz nekih aktivnosti, a u nekim zemljama se nevakcinisanje kažnjava skupljim zdravstvenim osiguranjem i isključivanjem iz socijalnih fondova.

Karleušinu neodgovornu izjavu videli su milioni, preneli su mediji, pa su neke porodice odbile verovati lekarima, a prihvatile su njene "internetske dijagnoze". U međuvremenu je Karleuša ublažila stav i navela da je za slobodan izbor.

U novom je statusu uočila kako se "bolesna hajka ne smiruje" pa je poručila roditeljima da znaju i traže svoja prava, pa i ono na izbor kad je reč o MMR vakcinama, dodajući da je tako u svim civiliziranim zemljama.

Tako je Karleuša "pritisnula kočnicu", međutim, malo prekasno jer su novine i portale počele puniti ove vesti: "Prema podacima Republičkog instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr. Milan Jovanović Batut', u Srbiji je 4507 osoba obolelo od boginja."

"Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Vеćinа obolelih оsоbа (95 posto) је nеvakcinisano, nеpоtpunо vakcinisano ili nеpоznаtоg stаtusа u pogledu vakcina."

"Prvi smrtni slučaj od posledica boginja registrovan je u Srbiji 27. decemra 2017. godine.

"U niškoj Klinici za infektivne bolesti preminula je 32-godišnja žena od komplikacija koje su izazvale boginje. Vrbić je kazao da je žena nedeljama bila na respiratoru, a u Kliniku je primljena jer je bila u lošem stanju zbog ospica."

Čak 300 roditelja iz Srbije podnijelo je kaznene prijave zbog izazivanja i širenja lažnih vesti o vakcinama, pa je nedavno u policiju pozvana i Jelena Karleuša jer je navodno širila propagandu protiv vakcina. Roditelji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori drže da je ona dijelom kriva zbog "epidemije" nevakcinisanja. Napadaju je na mreži i nadaju se da će biti optužena i procesuirana jer smatraju i da je, kažu, delom kriva i zbog hospitalizacija nevakcinisane dece.

"I ona je kriva za epidemiju boginja, optužite je, zatvorite je i procesuirajte jer širi teorije zavera", komentari su na mreži.

- Kontaktirajući službe za pedijatriju po opštinama koje su zadužene za proces vakcinacije, dolazimo do podatka da sve više roditelja odbija vakcinisati svoju decu, a kao jedan od razloga navode brojne članke koje pronalaze na društvenim mrežama, ne ulazeći u verodostojnost navedenih podataka - izjavio je za AJ šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Erdin Alajbegović.

Prema kalendaru vakcinisanja, navode BiH mediji, vakcine su u zemljama bivše Jugoslavije obavezne protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilus influence tip B, ospica, rubeole i zaušnjaka.

Za roditelje je, navode pedijatri u izjavama za BIH i srpske medije, najspornija vakcina protiv boginja, rubeole i parotitisa (MRP), koje dete prima u dobu od dve i šest godina. U proteklih 10 godina pokrenuta je jaka kampanja protiv ove vakcine, a sve zbog sporne studije lekara iz Velike Britanije u kojoj se tvrdi da je povezana s autizmom. Kasnije je ta studija odbačena u naučnim krugovima, ali i dalje ima osoba koje veruju u njezinu verodostojnost, prenosi Jutarnji.hr.

Osim raznih dezinformacija, nepoverenje u vakcine delom je krenulo i sa svinjskim gripom, kad su protiv Svetske zdravstvene organizacije ustali lekari, ali i političari iz celog sveta, navodeći da nema potrebe za vakcinacijom celog stanovništva, a koje se, tada se govorilo, provodilo radi zarade velikih kompanija. Podsetimo, u svim je medijima vladala histerija zbog svinjskog gripa, a kasnije obolelih nije bilo ništa više nego od obične gripe.

Međutim, jednokratno i neobavezno vakcinisanje protiv svinjskog gripa nikako se ne sme mešati s obaveznom vakcinacijom dece.

Protiv vakcina za svinjski grip ustao je i Srećko Sladoljev, poznati biolog i imunolog.

– Sve je to bilo radi zarade. Svetska zdravstvena organizacija plašila je ljude, davale je naputke vladama, a onda su i kod nas, bez ikakve kritike i prosudbe, samo naručili neprovjereno cjepivo protiv svinjske gripe i davali ga ljudima. Naravno, dobar deo lekara nije hteo vakcinisati sebe i svoju porudicu, ali su ćutali, a za medije su govorili kako je vakcinisanje potrebno – govorio je Sladoljev, a i u Koordinaciji hrvatske porodične medicine lekari su navodili da njihovi članovi nisu vakcinisali pacijente protiv svinjskog gripa.

– Od mojih 50 pacijenata koji spadaju u rizičnu grupu ni jedan se nije vakcinisao, a nisu se vakcinisali ni moje kolege ni ostali zdravstveni radnici– rekao je jedan lekar.

Sladoljev pak navodi da nije protiv obaveznog vakcinisanja dece, kao ni njegovi kolege, ali tvrdi da bi trebalo usavršiti nove načine imunizacije. Kaže da bi aplikativne oblike vakcina trebalo prilagoditi načinu širenja infekta, a za to su idealni sprejevi i kapsule, dakle, ne bi koristio inekcije. Napominje da je Imunološki zavod i prije 30 godina razvijao inhalatorne vakcine protiv gripa. Funkcionisalo je, bilo je sigurno glede alergijskih nuspojava, a proizvodnja je bila jeftinija.

– Lično sam niz godina trpeo od posedica tvrdokorne urinarne infekcije E. coli koju sam dobio u ratu. Zbog ove bakterije valjda sam deset puta završio u bolnici, a dvaput sam bio kritično. Ozdravio sam nakon primjene oralno primnjene vakcine protiv E. coli – navodi Sladoljev.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.