MISTERIJA TITA I JASENOVCA: Evo šta je PRAVA ISTINA o Brozovom odlasku na GUBILIŠTE SRBA, JEVREJA I ROMA!
Josip Broz Tito je u Jasenovcu bio dva puta, Foto: Fonet/Profimedia

POLEMIKA

MISTERIJA TITA I JASENOVCA: Evo šta je PRAVA ISTINA o Brozovom odlasku na GUBILIŠTE SRBA, JEVREJA I ROMA!

Mnogi tvrde da nekadašnji predsednik SFRJ nikada nije posetio ovaj koncentracioni logor

Objavljeno:

Mnogi tvrde da Tito nikada nije bio u Jasenovcu, međutim istorijski podaci pokazuju upravo suprotno. Nekadašnji predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bio je dva puta u tada najvećem koncentracionom logoru u NDH.

U intervjuu za SKD Prosvjeta u julu 2011. godine Dušan Dragosavac, hrvatski antifašista iz Gospića, borac NOB-a i generalni sekretar SKJ od 1981. do 1982., kao i član predsedništva SFRJ, izneo je podatke o Titovoj poseti Jasenovcu.

„Josip Broz Tito u Jasenovcu je bio dva puta. Prvi put odmah posle rata, 1945, kad na tom mestu nije bilo ničega osim ruševina koje su raščišćavane. Uz njega je tada bio Ivan-Stevo Krajačić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske. Drugi put Tito je u Jasenovcu bio između 10. i 11. kongresa SKJ. U društvu s njim bili su Edvard Kardelj, Miloš Minić i ja. On je tada položio cveće pred Bogdanovićev spomenik oko čijeg izbora je svojevremeno bilo dileme, jer su mnogi smatrali da je on previše moderan i apstraktan. Dogovoreno je da se o njegovoj poseti ne izveštava kako ga novinari ne bi saletali i tražili da se izjašnjava o broju jasenovačkih žrtava“, kazao je on tada.

BONUS VIDEO: Nikola Šainović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.