BALKANSKI MONSTRUM SE SEČE ŽILETIMA PO TELU I GASI CIGARETE PO LICU: Procureli detalji iz zatvora!
Foto: Printscreen/Youtube/Tin Sunjerga

Stravično

BALKANSKI MONSTRUM SE SEČE ŽILETIMA PO TELU I GASI CIGARETE PO LICU: Procureli detalji iz zatvora!

U pritvoru se, uprkos svemu, ponaša uredno i ne pravi ekscese, ali za Vrhovni sud, kao i za nižu instancu, iako “zbog specifičnih okolnosti zločina ubistva roditelja” isto (ne)delo ne može ponoviti, ostaje u pritvoru po istoj osnovi

Objavljeno:

Mladić iz Čiste Velike Tin Šunjerga (20), koji je prošlog marta iz čiste osvete pucajući iz pištolja ugasio živote svojih roditelja Silvane (46) i Marina Šunjerge (45), na Županijskom sudu u Zadru iza zatvorenih vrata 9. maja će izneti odbranu.

Napad ili beg

A nakon toga će, možda već istog dana, čuti i nepravosnažnu presudu za taj okrutni zločin koji je zgrozio celu zemlju i zbog kojeg mu preti višegodišnji zatvor. Odlukom upravnika zatvora od decembra 2017. nad Šunjergom je određeno sprovođenje posebnih mera održavanja reda i sigurnosti, odnosno pojačanog nadzora jer je u dva navrata bio odvođen u Zatvorsku bolnicu zbog zloupotrebe opijata i poremećaja prilagođavanja, a postojala je i mogućnost iznenadnog napada ili bega.

Iz lekarskog kartona moglo se iščitati da je na vlastitom licu gasio cigarete. I ne samo to. I prije ubistva roditelja bio je sklon samopovređivanju režući se po telu i rukama.

U pritvoru se, uprkos svemu, ponaša uredno i ne pravi ekscese, ali za Vrhovni sud, kao i za nižu instancu, iako “zbog specifičnih okolnosti zločina ubistva roditelja” isto (ne)delo ne može ponoviti, ostaje u pritvoru po istoj osnovi.

Realno gledajući, puštanje na slobodu osobe koja na leđima nosi takav zločin “imalo bi za posledicu stvaranje osećaja uznemirenosti javnosti i umanjenja ugleda i poverenja u kazneno pravosuđe”. Jer ipak, Šunjerga je za sud “hladnokrvno organizovan, bezosećajan i uporan s visokim stupnjem kriminalne volje”. A rezultati psihijatrijskog veštačenja otkrivaju da mu je dijagnostikovana zloupotreba više psihoaktivnih stvari te duboki, trajni poremećaj ličnosti disocijalnog tipa.

Reč je o poremećaju ličnosti koji karakteriše grubo zanemarivanje osećaja drugih osoba, manjak odgovornosti i nepoštovanje socijalnih normi te vrlo niska tolerancija frustracije i nizak prag za očitovanje agresije, a što uključuje nepostojanje osećaja krivice ili nemogućnosti učenja na iskustvu (na kazni).

Kraj postupka

- Mogu potvrditi da se bliži kraj dokaznog postupka. Provedeni su svi dokazi koje je obrana predložila, desetak svedoka je saslušano, zatraženo je i dobijeno mišljenje i predlog nadležnog Centra za socijalnu zaštitu Šibenik, na koji obrana nije imala primedbi. Na iznenađenje mnogih, centar je sasvim drugačije sagledao situaciju vezanu za osuđenika od veštaka PB-a Vrapče te čak i predložio primenu maloletničkog prava - Zakona o sudovima za mladež.

U tom smislu obrana je predložila i provođenje kontrolnog, ovaj put kombinovanog psihijatrijsko-psihološkog veštačenja, ne samo zato što je prvo veštačenje u suprotnosti s mišljenjem centra, nego i zato što se radi o izuzetno teškom predmetu, a sve s ciljem da se otklone sve sumnje oko njegove ubrojivosti. Sudsko je veće taj predlog odbilo, smatrajući da je sasvim dovoljno ono koje je već sprovedeno - rekao je kratko za Jutarnji list Karlo Surić, zadarski advokat Tina Šunjerge.

Napetost na sudu

Na upit o žalbi na odluku o produženju pritvora njegovom branjeniku, Surić je potvrdio da je žalba uložena i da ju je Vrhovni sud odbio kao i svaki put dosad.

- Tačno je da smo se žalili na odluku o produženju pritvora. Od marta prošle godine, kada je moj klijent uhapšen, sud je dužan svaka dva meseca ispitivati postoje li razlozi za produženje istražnog zatvora. Uvek se produžavao pritvor jer, budimo realni, niko ne očekuje da ga puste. Napominjem da je sudsko veće bilo vrlo korektno tokom suđenja - zaključio je Surić i dodao kako se “isključenjem javnosti sa suđenja, koje je počelo u januaru, izbeglo ponavljanje neželjene sudske napetosti kao u slučaju Davida Komšića, gdje je javnost putem medija secirala svaku izrečenu reč, dokaz...”.

Podsetimo, optužnica Šunjergu tereti da je lani ubio majku i oca jer su mu prigovarali zbog loših ocena u školi i konzumiranja droga. Nametali su mu zabrane, a za njega je to bio napad, tačnije uskraćivanje sloboda.

Bonus video:

(KURIR TV) UŽAS NA TERAZIJAMA: Čovek na štakama teško povređen na pokretnim stepenicama

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.