HRVATI SE OPASNO NAORUŽAVAJU: Zagreb će nabaviti eskadrilu američkih transportnih helikoptera Black Hawk!
Modernizacija hrvatske vojske, Foto: Fonetap

HRVATSKA OPREMA VOJSKU

HRVATI SE OPASNO NAORUŽAVAJU: Zagreb će nabaviti eskadrilu američkih transportnih helikoptera Black Hawk!

Kako se saznaje nezvanično, još 2015. od američke Vlade primljene su ponude za novi helikopter Black Hawk UH-60 model M i polovni remontirani UH-60 model A nadograđen na model L

Objavljeno: 11:29h

Nakon odluka o nabavci 12 borbenih aviona F16 BARAK i 16 izviđačko-borbenih helikoptera “Kiowa” OH-58D, Ministarstvo obrane kreće u finalizovanje opremanja Ratnog vazduhoplovstva novim transportnim helikopterima Black Hawk. Ministar obrane Hrvatske, Damir Krstičević, ovih dana je na sastanku s vojnim pilotima u bazi Pleso otkrio kako je u toku izrada taktičko-tehničke studije za opremanje višenamenskih helikoptera zapadnog proizvođača.

Studija će pokazati koji helikopteri najviše odgovaraju potrebama vazduhoplovstva. Plan je da se eskadrila novih transportnih helikoptera nabavi do 2025., kada izlaze resursi postojećim helikopterima Mi-8. Cilj sadašnjeg vodstva MORH-a i Oružanih snaga je da se u sledećih nekoliko godina u potpunosti pređe na vazduhoplovnu tehniku zapadne proizvodnje. Osim, naravno, transportnih helikoptera Mi171Sh koji su u ovom trenutku na generalnom remontu kako bi se mogli koristiti sledećih 10 godina.

Partnerski program

O nabavci Black Hawk helikoptera priča se još od 2014., kada je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović tu ideju izneo tadašnjem američkom potpredsedniku Joeu Bidenu, a kako Hrvatska ne bi bila zavisna od ruske tehnike.

Kako se saznaje nezvanično, još 2015. od američke Vlade primljene su ponude za novi helikopter Black Hawk UH-60 model M i polovni remontirani UH-60 model A nadograđen na model L. Usto, američka je Vlada u Zagrebu uputila službenu ponudu za 16 novih helikoptera Bell UH-1Y za oko 760 miliona kuna.

Osim ovih modela helikoptera, u MORH-u su prošlih godina još neke kompanije održale prenzentacije svojih proizvoda. No, ponuda američke Vlade za helikoptere Bell hrvatskoj strani je bila preskupa.

Ministarstvo obrane na američki predlog u SAD uputila zahtev za donaciju 12 UH-60 model A kroz partnerski program Excess defense articles (EDA). Kroz taj program američka vojska zemljama partnerima donira ili prodaje svoje obrambene viškove.

Hrvatska vojska već je na taj način opremljena vozilima MRAP i M-ATV te helikopterima Kiowa. Tokom prošle godine hrvatskoj strani je prezentovana mogućnost modernizacije tih helikoptera na razinu M.

Da je ceo posao došao u fazu realizacije, posredno je potvrdio i ministar Krstičević kada je u oktobru prošle godine otkrio da se s američkom stranom pregovara o nabavci dva Black Hawka za Zapovedništvo specijalnih snaga.

Osim ministra obrane, i predsednica i vrhovna zapovednica Kolinda Grabar Kitarović nekoliko je puta najavila nabavku tih helikoptera.

U slučaju nabavke modela A Black Hawka, reč je o izvornoj varijanti tog helikoptera koji ima četveročlanu posadu i kapacitet prevoza 11 putnika. Ovaj model se proizvodio od 1977. do 1989.

Nadogradnje

Nadogradnjom na model M u helikopter se ugrađuju veće lopatice rotora, što osigurava veću nosivost, digitalna avionika, što uključuje i “glass cocpit” te napredniji računarski sastav za upravljanje. Uz to, ugrađuje se i novi motor, ojačava trup, a mogu se ugraditi i dodatni spremnici goriva. Prvi let dograđenog modela A na model M obavljen je 2003. Realizacijom te nabave bio bi zaokružen planirani proces zamene ruske tehnologije zapadnom.

BONUS VIDEO:

KAKO JE OVO MOGUĆE? Nije trik, džip se penje vertikalno uz stenu!

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.