HRVATSKI MINISTAR UOČI USKRSA PREKONTROLISAO JAJA: Zadovoljan sam!
Tomislav Tolušić, Foto: Beta

nema salmonele

HRVATSKI MINISTAR UOČI USKRSA PREKONTROLISAO JAJA: Zadovoljan sam!

Sprovedena je kontorola proizvođača

Objavljeno:

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je uoči Uskrsa sprovelo kontrolu subjekata koji proizvode jaja, kao i distributivne centre.

Rezultati su pokazali da je zdravstvena ispravnost neupitna.

Ispitivanje je sprovedeno u 65 objekta koji su pod nadzorom veterinarske inspekje. Uzorkovano je ukupno 3.200 komada jaja i niti u jednom nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp.

Napominju da je inspekcijski nadzor pokazao da je velika većina jaja na tržištu domaće proizvodnje jer su samo u tri subjekta u poslovanju s hranom zatečena uskladištena jaja porekom iz država članica EU (Poljska i Holandija), svi urednog bakteriološkog nalaza.

Inspekcija je utvrdila i manje nedostatke koji se odnose na infrastrukturu, opremu ili dokumentaciju za koje smo subjektima u poslovanju hranom propisali rešenja i rokove za njihovo uklanjanje, međutim, dodaju, to nema uticaja na higijensku i zdravstvenu ispravnost jaja koja ti subjekti stavljaju na tržište.

- Zadovoljan sam rezultatima kontrole, koja pokazuje da se subjekti u poslovanju hranom drže rigoroznih pravila i da sve ovo što radimo u Ministarstvu od kontrola do promocije hrvatske hrane ima učinka. Sada nam je samodostatnost u proizvodnji jaja oko 90 posto, a naši potrošači za Uskrs će kupovati domaća jaja, kontroliranog porekla i zdravstveno ispravna - istaknuo je resorni ministar Tomislav Tolušić.

- Veseli me i činjenica da inspektori više nisu percipirani kao represivni aparat već rado viđena lica. Ko dobro radi, inspekcije se ne plaši - zaključio je ministar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/N1.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.