IMAO SAM 15 GODINA  KADA JE NASRNUO NA MENE U CRKVI: Ispovest muškarca kojeg je ZLOSTAVLJAO KALUĐER
U Splitu je suspendovan kaluđer, Foto: Profimedia

užasno

IMAO SAM 15 GODINA KADA JE NASRNUO NA MENE U CRKVI: Ispovest muškarca kojeg je ZLOSTAVLJAO KALUĐER

On se pita zašto je moralo toliko godina da prođe

Objavljeno:

Suspendovani kaluđer splitskog samostana Svetog Franje prijavljen je za seksualno zlostavljanje pre punih sedam godina. Žrtva je nedavno sasvim slučajno saznala da je konačno suspendovan i da je Crkva organizovala predistražni postupak sa svojim istražnim sudijom.

- Nisam mogao da poverujem u to što čujem. A ja sam ga prijavio još 2011. godine. Tada mi je rečeno: "U jako lošem je stanju, imao je dva moždana udara." Izazvali su kod mene empatiju, Stokholmski sindrom. Ništa tada nisu napravili, a sada sam sasvim slučajno saznao da je suspendovan i da se pokrenuo postupak. Dao sam tako i ja svoj iskaz, ali ovo što se sada vodi protiv njega inicirano je drugom prijavom, rekli su mi da još ima svedočanstava oštećenih - priča sagovornik "Indeksa".

"Od tog dana posećujem psihijatra, i danas imam napade panike i gušenja"

U nekoliko navrata raspitivao se šta je sa njegovim slučajem, ali ništa nije uspeo da sazna. Kaluđera nije prijavio policiji i Državnom tužilaštvu jer nema poverenja u institucije, a o svemu ne znaju ništa ni njegovi roditelji, praktični vernici.

- To bi ih dotuklo. Niko od mojih ne zna, ne smeju za to ni znati. To je tajna koju moram da čuvam samo za sebe. Dogodilo se to sve davno, krajem 90-ih. Imao sam tek 15 godina. Kaluđer je na mene nasrnuo u sakristiji. Ne bih o detaljima jer je bilo gadljivo. Pobegao sam iz crkve, u nju sam se vratio tek kada sam čuo da su ga premestili i da je došla nova garnitura kvalitetnih ljudi. Bio je među njima i moj ispovednik. Čuo je moju priču i rekao mi da to moram da prijavim. Na kraju sam to i učinio, ali bez ikakvog efekta. Ništa se nije dogodilo. Govorili su mi kako je to sada star i bolestan čovek. A ja sam nakon tog događaja završio na tabletama. Od tog dana posećujem psihijatra. I danas imam napade panike i gušenja - kaže on.

"Zašto su čekali sve ove godine?"

Franjevci su mu tvrdili kako ništa nisu sakrili.

- Ali ništa nisu uradili. Rekli su mi da čovek umire. Lagali su mi od samog početka. Provincijal ga je štitio sve ovo vreme. Nije me nazvao i pitao kako mi je. Odgovornost je onih koji su znali, a sve su to pokrivali. Sada su mi, pak, kazali da je politička volja da se ovo sve reši. Nisam mogao da dođem sebi. Ja sam igra nekakve političke volje? Što su čekali sve ove godine? Da čovek napuni 80 godina? Ja tražim izvinjenje, da se ta osoba udalji s tog mesta da ne počini još kome štetu i da mi se da satisfakcija, odnosno, namiri šteta zakonskim putem - ispričao je on za "Indeks".

Pedofiliju u Svetom Franji istražuju policija, DORH i Vatikan

O svemu je izvestio i Vatikan, Papinsku komisiju za zaštitu maloletnika. Dobio je potvrdu da su primili njegov slučaj i da je stavljen u proceduru.

U slučaj se juče uključila policija, a danas i Državno tužilaštvo. Od Nadbiskupije je zatraženo da im se dostave svi materijali vezani za prijave i postupak koji je Crkva do sada odradila.

Kaluđera je prijavio gvardijan samostana fra Žarko Relota, koji je ujedno i policijski kapelan. Uprkos tome, policija je za celu priču doznala tek nakon što je Nadbiskupija objavila izveštaj o svojoj istrazi. Zapravo se radi o odgovoru na Indexov upit oko suspenzije i istrage za pedofiliju.

Bonus video:

TOTALNI KOLAPS U GRADU: Pala kiša, igra se fudbal, Beograd paralisan, kao i obično

(Esrpeso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.