PUTIN NEĆE U HRVATSKU: Ova Kolindina ODLUKA ga je veoma razbesnela!
Teško da će se Kolinda i Putin opet rukovati, Foto: Reuter

ZAHLADNELI ODNOSI

PUTIN NEĆE U HRVATSKU: Ova Kolindina ODLUKA ga je veoma razbesnela!

Hrvatska se priduružila zemljama koje su proterale ruske diplomate zbog pokušaja ubistva Sergeja Skripalja

Objavljeno:

Anvar Azimov, ambasador Ruske Federacije u Zagrebu, izjavio je da je proterivanje diplomata neprijateljski čin, da je odluka zvaničnog Zagreba da protera ruskog diplomatu nanela veliku štetu hrvatsko-ruskim odnosima, te da je poseta predsednika Vladimira Putina Hrvatskoj u bliskoj budućnosti malo verovatna.

Azimov kaže da nije jasno kako će to pomoći u istrazi o trovanju Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji i kako će poboljšati odnose između Rusije i Zapada.

Ruski diplomati aktivno su radili na obnovi rusko-hrvatskih odnosa u interesu obeju država, i to zbog privrednog rada, dolaska ruskih investicija u Hrvatsku, stvaranja novih radnih mesta...

A Hrvatska je, kaže, zbog toga proterala jednog od nas.

Istakao je da s obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska preduzela u odnosu na Rusiju, verovatno će biti određenih korektiva i po pitanju eventualne posete ruskog predsednika Hrvatskoj.

- U svakom slučaju, očigledno je da je u bliskoj budućnosti takva poseta predsednika Putina Hrvatskoj je malo verovatna - rekao je Azimov za zagrebački Večernji list.

Rusija, istakao je, želi dobro i Hrvatskoj i Srbiji i zainteresovani smo za poboljšanje odnosa između tih dveju zemalja.

Govoreći o interesima Rusije u ovom delu Evrope, Azimov kaže da je njegova zemlja zainteresovana da Balkan bude stabilna i sigurna regija, te da zvanična Moskva tu nema nikakvih geopolitičkih planova.

- Naše su ambicije potpuno normalne, želimo poboljšanje bilateralnih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana. Dijalog između Rusije i drugih zemalja vodi boljoj sigurnosti i stabilnosti. Rusija ima stalnu politiku prema Balkanu kao regiji koja leži između istoka i zapada. Želimo da Balkan bude neutralan, ali to se ne događa. Očite su evroatlantske ambicije balkanskih zemalja i mi to poštujemo, ne želimo ih narušavati ni u kom pogledu - rekao je.

Što se Srbije tiče, Azimov je rekao da je naša zemja strateški partner Rusije na Balkanu, te da s njom ima najintenzivnije kontakte.

- Znamo za srpske aspiracije prema članstvu u EU i to poštujemo. No u isto vreme želimo reći da približavanje Srbije Evropskoj uniji ne treba da bude prepreka tradicionalno dobrim odnosima Rusije i Srbije - rekao je.

Istovremeo, kazao je, Rusija želi da poboljša bilatralne odnose sa svim balkanskim zemljama.

- Postoje dva aspekta - održati neophodan politički dijalog na različitim nivoima i, drugo, želimo da ojačamo naše trgovinske i ekonomske veze. Želimo da ulažemo. Naša saradnja i naš pristup prema zemljama u regiji ne sudara se s politikom SAD prema Balkanu. Spremni smo da sarađujemo sa svim zemljama, s EU i SAD kako bismo ovu regiju učinili što sigurnijom i stabilnijom - poručio je ruski ambasador u Zagrebu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.