TOMPSONU ZABRANILI ZA DOM SPREMNI: Hrvatska uvodi nove zabrane o korišćenju USTAŠKIH POZDRAVA!
Tompson često na svojim koncertima koristi ustaska obeležja i pozdrave, Foto: Reuter

govor mržnje

TOMPSONU ZABRANILI ZA DOM SPREMNI: Hrvatska uvodi nove zabrane o korišćenju USTAŠKIH POZDRAVA!

Osnovali su Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima

Objavljeno: 10:08h

Javna upotreba ustaškog pozdrava biće dozvoljena samo na odavanju počasti HOS-ovcima, prema novim odlukama hrvatskog Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima.

Veće na 33 stranice dalo je svoj pogled na totalitarne režime - fašistički i komunistički , kao i na odnos prema njihovim simbolima.

Vlada Hrvatske nije formalno obavezna da prihvati ove odluke, ali jeste politički. Može se očekivati da će se čak aktualne odredbe kaznenog zakona koje zabranjuju govor mržnje u Hrvatskoj dopune tekstom koji bi pod širenje mržnje podveo upotrebu ustaškog ‘U’, pozdrava ‘Za dom spremni’, ‘Za dom i poglavnika’, četničku kokardu, znak svastike, rimski pozdrav, ‘Sieg heil’.

Međutim, ustaški pozdrav neće biti apsolutno zabranjen. Pošto su pojedine vojne formacije nesmetano koristile taj pozdrav kao ‘službenu’ oznaku na svojim zastavama i grbovima u razdoblju od 1991. do 1995, dopustivost njegove javne upotrebe morala bi se striktno vezati uz događaje na kojima se, na javnim mestima, odaje poštovanje vojnicima koji su poginuli za Hrvatsku boreći se pod tim simbolima.

Ali, Tomsonu to neće dozvoljeno da na svojim koncertima uzvikuje ove pozdrave. Ako bi to učinio, bilo bi jasno da se ogrešio o zakon i da je počinio delo širenja mržnje. Koncert nije mjsto na kojem se odaje poštovanje vojnicima, niti se na bilo koji način može vezati za mesto stradanja hrvatskih branitelja.

Što se tiče ustaških natpisa u Jasenovcu, ovo je jedna od situacija koja bi sigurno izazvala dileme u praktičnoj primeni zakona za Hrvate. S jedne strane bi bila podložna izuzetku koju predlaže Veće jer su u Jasenovcu pod spornim grbom i ustaškim pokličem stradali hrvatski branitelji, ali bi takođe bila nedopustiva jer je Jasenovac mesto holokausta i ustaški pozdrav tamo znači provokaciju i širenje netolerancije.

Veće takođe predlaže zabranu poruka koje veličaju "velikosrpsku agresiju" i nošenje kokarde.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.