MORA DA STE SE NEKAD ZAPITALI: Evo kome po zakonu pripada VERENIČKI PRSTEN kad dođe do raskida!
Šta se događa sa prstenom kada se završi ljubav?, Foto: Pixabay

za ne daj bože

MORA DA STE SE NEKAD ZAPITALI: Evo kome po zakonu pripada VERENIČKI PRSTEN kad dođe do raskida!

Možda ćete se iznenaditi

Objavljeno: 14:37h

Kada kupuju verenički prsten, ljudi verovatno i ne pomišljaju na eventualni raskid.

Međutim, život je nepredvidliv i dogodi se i kraj ljubavi. U tom slučaju, ko ima pravo nad vlasništvom prstena? Takođe, ima li pravo na prsten ikakve veze s time ko je raskinuo veridbu i ko je kriv za raskid?

Hrvatski portal "24 sata" konsultovao je advokata Dijanu Kladar kako bi saznali šta kaže zakon u toj zemlji.

- Vereničkii prsten je dar i vlasništvo nad prstenom nema veze s prekidom veridbe, odnosno s time ko je kriv za raskid veridbe. Može se opozvati sistemskim odredbama Zakona o obveznim odnosima koji se odnose na opoziv darovanja - objašnjava Kladar.

U tom zakonu je objašnjeno u kojim uslovima se zakonski može tražiti vraćanje dara, na koji način te nakon koliko vremena to pravo postaje zastarelo. Pa tako piše da se povrat dara može tražiti ukoliko "darovatelj toliko osiromaši da više nema sredstva za svoje osnovno izdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna izdržavati."

Ipak, i tu postoji 'caka' - bivši verenk ne bi imao pravo na vraćanje prstena ili nekog drugog dara ako "se namerno ili grubom nemarnošću doveo u oskudicu" ili "ako je od predaje dara proteklo deset godina za nekretnine, odnosno pet godina za pokretnine".

Vraćanje dara može se tražiti i u slučaju kada je onaj ko je dar primio napravio neko kazneno delo protiv onoga ko mu je poklon dao ili protiv njegove porodice. Takođe, kada bi onaj ko je primio dar usmrtio onoga ko mu je dar dao, tada bi njegov naslednik imao pravo tražiti vraćanje dara.

Na primer, ako ćemo uzeti scenarijo iz nekog krimića, to bi izgledalo ovako: Bivša verenica ubije svojeg nesuđenog partnera, a kod sebe i dalje ima vereničkiprsten koji joj je on dao (ili neki drugi dar, možda nekretninu, automobil...), tada naslednici kojima ostaje imovina imaju pravo od nje tražiti sve te stvari, i po zakonu ih dobiti.

Bivši verenik mora svoj prsten tražiti pismenim putem, a ako dođe do suda jer bivši partner neće da ga vrati, mora da dokaže da mu je prsten zaista poklonjen.

Zakonsko pravo na traženje vraćanja dara ističe nakon godine dana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.