Vučić na prijemu kod kardinala Bozanića sedeo ispod portreta ALOJZIJA STEPINCA! (FOTO)
Aleksandar Vučić na prijemu kod kardinala Bozinovića, Foto: Beta

provokacija?

Vučić na prijemu kod kardinala Bozanića sedeo ispod portreta ALOJZIJA STEPINCA! (FOTO)

Hrvatski mediji istakli su i da je Bozanić Vučića primio u nekadašnjoj Stepinčevoj radnoj sobi

Objavljeno:

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, se prilikom svoje posete Hrvatskoj sastao i sa kardinalom Josipom Bozanićem, a na prijemu su sedeli ispod portreta Alojzija Stepinca, na šta su ukazali hrvatski mediji.

- Zanimljivo, tik iznad stola za kojim su sedeli visio je portret Alojzija Stepinca - piše zagrebački "Indeks".

“Jutarnji” takođe ističe da je Bozanić “srpskog predsednika primio u nekadašnjoj Stepinčevoj radnoj sobi”, kao i da su Vučić i Bozanić sedeli za stolom “ispod velikog Stepinčevog portreta”.

U poseti nadbiskupu Zagrebačke nadbiskupije kardinalu Bozaniću sa Vučićem je bila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kanonizacija Stepinca jedna je od glavnih tema razmirica između Srbije i Hrvatske – katolička crkva u Hrvatskoj Stepinca smatra svetim, dok je stav Srbije da je on podržavao NDH tokom Drugog svetskom rata. Međutim, ni u saopštenju kabineta predsednika Srbije, kao ni u saopštenju Zagrebačke nadbiskupije ne pominje se da li je tema razgovora bila i Stepinčeva kanonizacija.

Prijemu je prisustvovala i predsednica Hrvatske
Prijemu je prisustvovala i predsednica Hrvatskefoto: Beta

Vučić je nešto ranije prilikom zajedničke konferencije za medije posle sastanka sa Kolindom Grabar Kitarović rekao da je će o tome biti razgovora. - Pitanje kardinala Stepinca, kao i logora Jasenovac strahovito je bolno za čitav srpski narod. Na susret s kardinalom Bozanićem idem u dobroj veri s dobrom namerom da uspostavimo bolje odnose. Kardinal Bozanić može doprineti boljem odnosima s pravoslavcima u Hrvatskoj - rekao je tada Vučić, ističući da su srpski i hrvatski stav o Stepincu “potpuno drugačiji”.

U saopštenju Zagrebačke nadbiskupije ističe se da je sastanak trajao 40 minuta. - U dužem, četrdesetominutnom, otvorenom razgovoru razmotrena su pitanja koja se tiču odnosa vernika katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Isto tako, data je podrška da se dogovorom rešavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusedski odnosi i stabilan mir među dvema državama - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Vučić prilikom sastanka rekao da je kаtoličkа crkvа u Hrvаtskoj može mnogo dа pomogne u zbližаvаnju dvа nаrodа i dve zemlje, kao i dа se nаdа dа će se u budućnosti više govoriti o onome što nаs spаjа, а ne o onome što nаs rаzdvаjа.

Kаrdinаl Bozаnić je rekаo dа su odnosi Srbije i Hrvаtske ključni zа ovаj deo Evrope i dа podržаvа svаku vrstu dijаlogа koji te odnose može dа poboljšа, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / b92.net )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.