ZAR JE OVO MOGUĆE NA BALKANU, DOBIO OTKAZ ZBOG POLA FLAŠE PIVA: Tužio šefove, a evo kakva je presuda!
Otpušten zbog pola flaše piva pre posla, Foto: Pixabay

zanimljiv slučaj

ZAR JE OVO MOGUĆE NA BALKANU, DOBIO OTKAZ ZBOG POLA FLAŠE PIVA: Tužio šefove, a evo kakva je presuda!

Tvrdio je kako ta količina alkohola nije uticala na njegove aktivnosti

Objavljeno:

Opštinski radni sud u Zagrebu odbio je tužbu S.D., prodavača u Sparu, koji je otpušten zbog toga što je pre posla popio pola flaše piva.

On nije poricao da je jednom pre posla prošle godine popio pivo kao i da mu je na alkotestu sprovedenom na radnom mestu tog dana u dva navrata i u razmaku od pola sata bilo izmereno 0,28, odnosno 0,19 promila alkohola u krvi.

Ali, prodavač isticao da prilikom donošenja odluke o otkazu nisu uzete u obzir sve okolnosti, da količina alkohola nije bila proverena uzimanjem krvi, a osporavao je i urednost procedure - odnosno tačnost nalaza.

Osim toga, navodio je da mu je tog dana prijatelj iz Amerike uručio pozivnicu za venčanje, pozvavši ga na pivo, ali se vratio na posao bez ikakvog učinka popijenog piva na objavljenje njegovih radnih zadataka s obzirom da ima preko 110 kilograma pa minimalna količina piva ne može nimalo uticati na njegov rad i reflekse.

On je naveo kako smatra da ta greška ne može biti povreda radnih dužnosti koja bi mogla da dovede do vanrendog otkaza, kao i da se radi o prvom i jedinom incidentu ovakve vrste.

Advokati Spara su isticali da je njihov bivši radnik, osim povrede Zakona o zaštiti na radu, svoji postupanjem povredio i njihov kućni red koji propisuje zabranu unošenja i konzumacije alkohola, kao i njihov Pravilnik o radu.

- Obzirom da tužitelj obavlja poslove prodavača, koji podrazumeva interakciju s trećim osobama i kupcima te zbog zaštite dostojanstva" Spar ističe da nije mogao dopustiti da prodavač obavlja poslove "pod uticajem alkohola''.

Iz Spara su poručivali i da ''prodavač S.D. nije bio u stanju razumno prosuđivati i predstavljao je opasnost za sebe i druge radnike''. Isticali su i kako je i pre dva puta bio upozoravan na obaveze iz radnog odnosa te ''da nije pokazao volju da svoje postupanje za vreme rada prilagodi načinu rada i potrebama posla''.

Međutim, sud tvrdi kako u donošenju presude nije procenjivao osnovanost ranijih upozorenja koje je Spar uputio bivšem radniku, ističući da je ograničen utvrđivanjem opravdanih razloga za navedenu odluku o vanrednom otkazu.

Međutim, istaknuto je i da je upravo navedena povreda - odnosno popijenih pola boce piva - dovela do gubitka poverenja poslodavca u svog radnika.

- Valja istaknuti da rad u alkoholisanom stanju sam po sebi predstavlja tešku povredu obveza iz radnog odnosa, a obzirom da je tužitelj pre navedenog slučaja bio dva puta pismeno upozoren na kršenje obveza iz radnog odnosa, to je tuženik kao poslodavac osnovano doneo Odluku o otkazu Ugovora o radu zbog kršenja obveza iz radnog odnosa, jer poslodavac doista nije dužan trpeti na poslu radnika koji opetovano čini povrede iz radnog odnosa, čime poslodavac gubi poverenje u takvog radnika - zaključuje se u presudi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.