PORUKA SRBIMA IZ VUKOVARA: Dođite, sve vas čeka VELIKO IZNENAĐENJE!
Vukovar je otvorio svoja vrata za ulaganja i pomirenje, Foto: Marina Lopičić

saradnja

PORUKA SRBIMA IZ VUKOVARA: Dođite, sve vas čeka VELIKO IZNENAĐENJE!

- Vukovar je otvoren za potencijalne ulagače iz Srbije - rekao je gradonačelnik Penava

Objavljeno: 12:50h

Prošlo je 25 godina od ratnih razaranja, a mnoge firme iz Srbije zainteresovane su za ulaganja u Vukovaru i na istoku Hrvatske, piše Večernji.hr. Krajem prošle i početkom ove godine prvi kontakti su uspostavljeni tako da ne bi bilo iznenađenje da možda već ove godine vidimo i prva ulaganja firmi iz Srbije u Vukovar.

Pre nekoliko dana Vukovar je posetilo izaslanstvo Privredne komore Srbije sa predstavnicima nekoliko firmi zainteresovanih za ulaganje u Vukovar i na istoku Hrvatske.

Neke od njih su već razgledale i potencijalne lokacije koje bi kupile ili uzele u najam za svoje potrebe.

- Još uvek je rano govoriti o nekim konkretnim brojkama pa samim tim i očekivanjima, ali ako sve bude kako se nadamo, verujem kako bi u relativno kratkom vremenu mogli realizovati neka od tih ulaganja. I firme iz Srbije, kao i sve domaće firme, kao i potencijalni ulagači iz EU, mogu računati na sve privilegije i povlastice koje nudi grad Vukovar - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Podsetio je da Vukovar ulagačima nudi možda i najbolje uslove na području Hrvatske koji bi uskoro trebali biti i kvalitetniji s obzirom na to da je u izradi predlog Zakona o podsticanju ulaganja na području grada Vukovara. Veliki interes za ulaganje u Vukovar i na istoku Hrvatske zasad su pokazali firma Mlekare Mihajlović iz Paraćina, ali i jedna srpsko-iranska firma koja se bavi proizvodnjom u segmentu dentalne higijene. Tu je i firma koja se bavi energetikom, odnosno upravljanjem energijama i zelenom tehnologijom kao i firma koja se bavi softverima.

- Do sada smo zajedno s jednom srpskom firmom sarađivali na vađenju peska iz Dunava. Imali smo i nekoliko usmenih upita za neka ulaganja, ali je do sada sve završilo na tome. Ovi sada razgovori su do sada najozbiljniji kada je riječ o interesu srbijanskih privrednika za ulaganje u Vukovar - rekao je Penava.

On dodaje da i druge privrednike iz Srbije najviše privlači poslovanje na području EU, jer tako onda lakše pronalaze tržište za svoje proizvode kao i sve potrebne sertifikate. Uz to se ne sme zaboraviti ni blizina granice, sličan jezik, saobraćajna povezanost, Dunav…

Penava na interes potencijalnih ulagača iz Srbije gleda vrlo pozitivno ističući kako je rat iza nas, da se ratna stradanja nikada neće i ne mogu zaboraviti, ali i da živimo u sadašnjosti i radimo za budućnost.

- Vukovar je otvoren za potencijalne ulagače iz Srbije, ali moramo još puno raditi na tome da firme iz Srbjie prepoznaju Vukovar kao područje na kojem mogu realizovati svoje poslovne ideje. Kažem to jer je u Srbiji predstava o Vukovaru i danas strašna. Kada nam je pre dolazilo izaslanstvo iz Inđije, jedno od pitanja bilo je smeju li uopće doći ovamo. Moraćemo svi zajedno više raditi na ostvarivanju komunikacije u obostranom interesu - rekao je Penava.

Petar Matijević, privrednik iz Srbije, je krajem 2015. godine kupio poljoprivredne zadruge Negoslavci i Stari Jankovci nedaleko od Vukovara, za koje ima velike poslovne planove. Matijević je tada najavio i da planira i nova ulaganja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.