JERE LAKOŠ, NEKAD NAJVIŠI ČOVEK U JUGOSLAVIJI, SADA JE NEPOKRETAN: Iz peta mu teče krv, neguju ga bolesni otac i majka, a država ga je zaboravila (FOTO)
Jere Lakoš, najviši Hrvat koga je bolest prikovala za krevet, Foto: Printscreen / 24sata.hr

tuga...

JERE LAKOŠ, NEKAD NAJVIŠI ČOVEK U JUGOSLAVIJI, SADA JE NEPOKRETAN: Iz peta mu teče krv, neguju ga bolesni otac i majka, a država ga je zaboravila (FOTO)

Jere Lakoš (50) iz Vodica verovatno je najviši Hrvat. Ali, bolest ga je prikovala za kauč, koji njegovo telo čitavog zauzima, a noge su mu na plastičnoj stolici postavljenoj u produžetku...

Objavljeno:

. Već godinu dana veliki Jere ni uz tuđu pomoć ne može da sedi, a kamoli stoji na nogama.

- Imam glavobolje i u prsima me steže. Bole me ruke i noge, na leđima su mi rane... Ubija me ovo ležanje - s velikom teškoćom nam je o svojem stanju ispričao Jere Lakoš.

Njegova majka Marija (75) i otac Maksim (77), iako i sami teško bolesni i jedva pokretni, jedina su mu pomoć.

- Sve je počelo vrlo naglo, lani. Po izlasku iz kade Jere je, držeći se za vrata, zavapio: ‘Tata, padam’. Preplašen, spustio sam ga na tlo. Majka mu je donela jastuke s kauča, a ja sam zvao Hitnu pomoć. Brzo su došli, videli da je stanje kritično i rekli da mora u bolnicu. No, ništa nisu mogli jer Jere nije stao u nosila. Težio je više od 130 kilograma. Došli su nam vodički vatrogasci i ukrcali ga u kola Hitne pomoći. Tad su rekli da je ostao bez kiseonika Zašto se to dogodilo, ne znaju, kao što ne znaju ni može li se oporaviti - govori nam Jerin otac Maksim.

Jere je odveden u šibensku bolnicu, u kojoj su ga selili s odeljenja na odjeljenje, da bi ga nakon mesec dana preselili u Knin, na Odeljenje produženog lečenja. No 18. decembra 2016. godine dovezli su ga nepokretnog kući, na brigu majci sa slomljenim kukom i nizom drugih bolesti te ocu koji je zbog sinovljevog dolaska odložio hitnu operaciju. Tražili su za sina pomoć na sve strane i bili su odbijeni.

Go i bos trpeo buru i hladnoću

- Kad je bio mladić, bilo je problema za njega naći odeću i obuću. Tražili smo i molili na sve strane. Danas ne možemo za njega naći krevet - kaže majka Marija. Nisu im pomogli ni u Ministarstvu vojske

- Odslužio je vojni rok JNA u Sloveniji te je 1993. godine pozvan u Domovinski rat. Služio je na prvoj crti, na Moseću kraj Drniša, u prekratkoj i premaloj odeći. Čizme za njega nisu imali, a patike koje smo mu kupovali bi se na oštrom kamenju pocepale za mesec dana - kaže Maksim.

- Go i bos te stalno mokar trpeo je buru i hladnoću i neprijateljsku vatru. Kad se vratio iz rata, počeo je da se skriva u kući. Na njega je sve to ostavilo teške posledice, ali eto, ni on ni mi nismo se znali da se izborimo za nekakvu pomoć ili penziju, rekao je žalosno Jerin otac.

- Kad su ga tu stavili na kauč, izgledao je kao da su ga doneli iz logora - rekla je Jerina majka.

Jere je bio mršav, bled, preplašen, s ogromenim ranama na leđima, širokim 30 centimetara i dubokima do kosti. Iz peta mu teče krv pa mu roditelji stavljaju flastere.

Iz peta mu teče krv

- Ne mogu vam to opisati. Sad mu je malo bolje, dobio je apetit i koji kilogram, ali i dalje je jako loše. Pitanje je do kada ćemo se i mi moći brinuti o njemu - rekla nam je Jerin majka Marija.

Ona je takođe teško bolesna. Izvadila je matericu, jedan bubreg joj je otkazao, a od 2016. godine stalno je u bolnici. Proteklog leta slomila je i kuk. Jerinom ocu Maksimu su vene u levoj nozi 90 posto začepljene. Lekar ga je već uputio na operaciju. Ali to ne rade u Šibeniku. Morao bi hitno u Split ili u Zagreb jer bi se moglo dogoditi da ostane bez noge. Ali on želi ni čuti o tome jer nema ko da se brine o njegovoj supruzi i sinu Jeri.

Nepokretni Jere nije jedina nesreća koja je zahvatila poridicu Lakoš. Njegov dve godine stariji brat smešten je u domu u Popovači. S 13 godina preboleo je meningitis, ali je pretrpeo teška oštećenja mozga tako da je smešten u ustanovu na trajno lečenje.

Jere Lakoš sa roditeljima
Jere Lakoš sa roditeljimafoto: Printscreen / 24sata.hr

Takođe trajni smeštaj u nekakav dom sad je jedina nada i za Jeru. Ministarstvo odbrane i Centar za psihosocijalnu pomoć Šibensko-kninske županije upoznati su s problemima hrvatskog vojnika Jere Lakoša iz Vodica, koji je nepokretan i u potrebi za stalnom pomoći.

Traže mu smeštaj

- Dom za psihički bolesne odrasle osobe “ZEMUNIK” spreman je osigurati smeštaj Jeri Lakošu nakon 1. februara 2018. godine te u tom cilju preduzima i konkretne pripreme. Ministarstvo je s tim ciljem takođe uputilo molbu Domu da se smeštaj pripremi što brže. Takođe, želimo ovom prilikom istaknuti da smo svesni potreba organizacije ovakvih i sličnih oblika pomoći za hrvatskevojnike, no, nažalost, za sada na području RH nema specijalizovanih ustanova za smeštaj hrvatskih vojnika sa teškim zdravstvenim problemima - odgovorili su iz Ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.