HRVATI PRONAŠLI LEK ZA RAK PLUĆA? Tehnologija koju će koristiti je SVETSKO ČUDO!
Foto: Pixabay

nova nada

HRVATI PRONAŠLI LEK ZA RAK PLUĆA? Tehnologija koju će koristiti je SVETSKO ČUDO!

Za ovo istraživanje hrvatski profesor je dobio 3,25 miliona dolara

Objavljeno:

Igor Štagljar je Hrvat koji radi kao profesor odeljenja za biohemiju i medinicsku genetiku na univerzitetu uTorontu, gde je sa svojim timom naučnika došao do neverovatnog otkrića.

On je, gostujući na hrvatskoj nacionalnoj televiziji, izjavio da je u pitanju tehnologija koja je uspešna u lečenju tumora pluća, nakon istraživanja koje je trajalo 5 godina.

- Došli smo do tog stadijuma da je lek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj. Primenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije 3-4 godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija je na neki način svetsko čudo, koje će uskoro biti primenjivano ne samo za pronalaženje leka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke. - rekao je Štagljar.

Njegovo istraživanje dobilo je i nagradu kao i novčanu pomoć od 3,25 miliona dolara. Sada je u procesu pravljenja lekova za koje kaže da će biti preteče lekova za pomenute karcinome.

Ipak, profesor je naglasio da je rak ipak bolest koja se nikada neće pobediti.

- Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobediti. Tumori su jako pametni, oni evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lekom, postaju rezistentni. Uvek moramo biti spremni imati bataljun novih lekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Bit celog istraživanja tumora jest da ih u sledećih 20-30 godina možemo tretirati kao hronične bolesti.- rekao je on.

PUTINOV FIZIČAR: Otkrio sam TAJNU PIRAMIDA, ovo će PROMENITI SVET!

Najzad, Štagljar je objasnio i kako možemo smanjiti rizik od ove bolesti, i naglasio da geni imaju malo uticaja na pojavu raka.

- To je samo 9 posto. Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami sprečiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo - naglasio je Štagljar za HTV.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.