PRESUDA JE PERVERZNA, SVI HRVATI TREBA DA BUDU POTRESENI! Ceo sabor u šoku! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

PREKINUTO ZASEDANJE!

PRESUDA JE PERVERZNA, SVI HRVATI TREBA DA BUDU POTRESENI! Ceo sabor u šoku! (VIDEO)

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska iskoristila sve pravne mogućnosti u postupku, Ljubić je rekao kako smatra da je Hrvatska mogla i trebala učiniti mnogo više..

Objavljeno:

Sa šokom i nevericom saborski su zastupnici ispratili izricanje presude u Den Haagu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici, tokom koje je general Slobodan Praljak pred sudskim većem popio otrov. Sabor je zbog toga prekinuo plenarno zasedanje prvo do 13 sati, a potom je pauza produžena do 15 sati. "Što se tiče same presude, ona ne govori o pravom karakteru događaja u BiH. Ona više govori o karakteru bivših vlada koje nisu napravile ono što su trebale napraviti. Na kraju, to je potvrdila i advokatica generala Praljka. Zapravo, jedini koji se zauzeo, jedini koji je posetio te ljude u Den Haagu je bio bivši ministar pravosuđa Ante Šprlje", izjavio je Mostov Božo Petrov.

Bulj: Praljak je branio hrvatski narod! Njegov stranački kolega Miro Bulj rekao je kako general Praljak očito nije prihvatio presudu jer je "hrvatski vojnik i hrvatski narod branio u BiH". "Da nije bilo hrvatskog vojnika danas bismo imali još jednu Srebrenicu, a to je bihaćka enklava. I lično sam tu učestvovao i zaista je teško ovo što se događa Hrvatima u BiH gde optužuju hrvatsku državu za zločinački poduhvat. Kao čovek koji je bio u BiH nikada ne mogu prihvatiti da je hrvatski vojnik i hrvatska država učestvovala u bilo kakvom zločinačkom poduhvatu osim borbe protiv velikosrpske agresije koja je išla direktno iz Srbije", rekao je Bulj.

JUNAČKI ČIN ZA POŠTOVANJE! Šešelj za Espreso komentariše samoubistvo hrvatskog generala usred Haškog tribunala (VIDEO) Sada se, kaže, treba moliti za generala Praljka da mu se ništa ne dogodi. "Očito nije mogao izdržati ovu presudu. Hrvatska država ostavila je te ljude same. Oni se nisu borili samo za svoju državu nego i za BiH, i žalosno je da ih niko nije obišao kao hrvatske generale i branitelje do ministra Ante Šprlje. Toliko o hrvatskoj politici i diplomatiji koje može biti sram", poručio je Bulj. Zekanović: Cela Hrvatska treba biti potrešena! HRAST-ov Hrvoje Zekanović za presudu je rekao: "Kosternacija, zabrinutost, teško je naći prave reči, mislim da svi hrvatski građani u ovom trenutku moraju biti itekako potrešeni, na svu sreću ni jedan narod u svetu ovo nije video. Od hiljadu naroda u svetu ovu situaciju da hrvatski vojskovođa koji se borio za slobodu našeg naroda napravi ovo pred kamerama, pred celim svetom, to se ne događa svakome nego samo hrvatskom narodu". Činjenica je, ističe, da se Srbija, koja je evidentno agresor bila i u tom ratu i u Hrvatskoj, izvukla od svih mogućih presuda, a Hrvatska koja je vojnim akcijama spasila BiH da uopće postoji, omogućila Dayton, ta ista Hrvatska, HVO, i Hrvatska vojska su danas osuđeni kao ujedinjeni zločinački poduhvat. Ističe i kako "u jednom trenutku hrvatske institucije nisu odradile svoj posao i da mi kao narod nismo tome pridavali značaj, dok Praljak nije popio otrov svima je to bila trećerazredna vest. On je morao pokušati suicid pred kamerama da bismo se mi otreznili". Ljubić: Presuda je perverzna "Danas je spuštena zavesa u sudnici haškog tribunala, međutim spuštena je zastava i na međunarodno pravosuđe. Ova presuda ne samo da je apsurdna, ona je perverzna i ja tu presudu odbacujem kao neutemeljenu", rekao je u saboru zastupnik Božo Ljubić (HDZ), čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH komentirajući presudu u Den Haagu. "Činjenica je da nijednom od šest optuženih i po objašnjenju suda nije dokazana nijedna zapovedna i lična odgovornost, a da su osuđeni na drastičnu kaznu samo kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata zapravo govori o tome da je iskorišten jedan političko-ideološki konstrukt da bi se, ne znam za koje ciljeve, osudilo hrvatsko političko i vojno vođstvo u BiH. A s obzirom na to da su spomenuti predstavnici Hrvatske iz toga vremena, ona je odgovornost Republike Hrvatske", izjavio je Ljubić.

Kazao je da pre nedelju dana u presudi Ratku Mladiću nije spomenut ni Radovan Karadžić niti političko vođstvo Srba u BiH, a kamoli Beograd. "Od optužnice 2004. godine, prvostupanjske presude, pa ove drugostupanjske presude, nameće mi se utisak da je to sve skupa dio jednoga međunarodnog udruženog pothvata", ustvrdio je. Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska iskoristila sve pravne mogućnosti u postupku, Ljubić je rekao kako smatra da je Hrvatska mogla i trebala učiniti mnogo više. "Dakle ovo je ujedno i šamar Hrvatskoj jer zapravo odlučujuću ulogu u ovom političkom sudu u Haagu igrali su i igraju još uvijek saveznici Hrvatske, NATO i EU", rekao je Ljubić, dodavši da pritom ne misli na postojeće vođtvo Hrvatske jer smatra da je ono u zadnjih godinu dana učinilo sve što je bilo moguće. "Kada govorim o zadnjih 13 godina govorim i o predsedniku (Stipi) Mesiću, koji je dilovao dokumente iz Ureda predsednika koji su onda selektivno davani i korišćeni. To je omogućilo većima da donesu ovakve zaključke", utvrdio je Ljubić.

Pernar: Generali nisu ni trebali biti slani tamo! Prekid plenarnog zasedanja Ivan Pernar (Živi zid) prokomentarisao je rečima: "HDZ pokušava smisliti šta će reći i zato im trebaju sastanci i duge pauze". "Činjenica je: prema presudi haškog suda predsednik HDZ-a Franjo Tuđman učestvovao je s još nekim drugim dužnosnicima iz BiH u zločinačkom poduhvatu. Ono što će HDZ sada verojatno reći je teško licemerno - da ne priznaje presudu. HDZ priznaje haški sud, ali je te iste generale, uključujući i Slobodana Praljka, isporučio Den Haagu. Pritom je teatralno i demagoški tvrdio, poput Ive Sanadera na splitskoj rivi, da su izdajice oni koji to rade", izjavio je Pernar. Ono za što je Sanader prozivao druge, kaže Pernar, učinio je on sam i HDZ, te ljude je izdao i poslao ih u Den Haag, a sada će HDZ ponavljati mantru da ne prihvataju presudu. "No, nije moguće prihvatiti merodavnost haškog suda, a negirati njegove odluke. Vi možete reći, kao što je svojedobno Tito govorio, ne priznajem ni sud ni njegove odluke. Ali, HDZ priznaje sud, a ne priznaje odluke. Mi u Živom zidu smatramo da je hrvatsko pravosuđe merodavno, da generali nisu ni trebali biti slani tamo, nego da im je trebalo suditi u Hrvatskoj ili BiH", zaključio je Pernar.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.