MISTERIOZNA SMRT O KOJOJ BRUJI CEO BALKAN: Da li je snaha svekrvi u jogurt ubacila otrovni pesticid kako bi je ubila?
Foto: Profimedia/Ilustracija

ne zna se

MISTERIOZNA SMRT O KOJOJ BRUJI CEO BALKAN: Da li je snaha svekrvi u jogurt ubacila otrovni pesticid kako bi je ubila?

Tražiće se dopunsko veštačenje

Objavljeno:

U nastavku suđenja Tanji Mesaroš, optuženoj za trovanje svekrve Ane Milas (67) tražiće se dopunsko veštačenje sudskih veštaka, patologa i toksikologa.

Budući da je u optužnici navedeno da je Tanja Mesaroš dala svekrvi karbofuran, hemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, potrebno je da se razjasne sve nejasnoće oko uzroka smrti, piše Slobodna Dalmacija.

Tokom prvog suđenja na Županijskom sudu u Splitu Tanja Mesaroš je oslobođena krivice jer nije isključen drugi uzrok smrti, te nije bilo dokaza ni očevidaca da je baš optužena stavila otrov u hranu starici. Zato se smatralo kako postoji mogućnost da je to učinio i neko drugi. Za sudsko veće je takođe bilo sporno što naknadnom hemijskom analizom nije utvrđeno je li pronađena doza karbofurana smrtonosna.

Njihovu odluku ukinuo je Vrhovni sud i naložio novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem. Posebno su ukazali da je optužena nevesta bila sama sa svekrvom celi dan i da je znala za otrov koji je bio u ostavi.

Sporne okolnosti

Tokom drugog suđenja treba razjasniti sporne okolnosti oko uzroka smrti, ali glavna rasprava se već dve godine odvija s brojnim odlaganjima koje usporavaju završetak postupka. Do sada je suđenje prekidano i odloženo dva puta na duži period zbog rizičnih trudnoća optužene Tanje Mesaroš, prvo s petim pa sa šestim detetom.

Optužena se tereti za teško ubistvo za koje se može dobiti do 40 godina zatvora, a koje je počinila kao supruga dr. Ivana Milasa, sina pokojne Ane Milas. Smrt Ane Milas dogodila se u septembru 2010. godine, a dijagnostikovao je upravo njen sin lekar ujutro, kada se vratio iz celonoćnog dežurstva. Prve sumnje pokazao je nakon što ga je supruga početkom 2011. godine, šest meseci od smrti majke napustila. Tada je kazao policiji da su njena najbolja prijateljica i jedno od troje dece izjavili da je njegova žena otrovala baku. Sumnjivo mu je bilo što ga supruga nije odmah pozvala kada je oko 21.15 našla mrtvu majku i što je komentarisala pred prijateljicom kako će on misliti da ju je upravo ona ubila. Tada je policiji predao staklenku s otrovom karbofuranom. Sa svojim sumnjama izašao je i u javnost. Nakon toga je ekshumirano telo njegove majke i napravljena kemijsko-biološka analiza tkiva u kojem je otkriven otrov.

Sporni poziv

Nakon istrage i ekshumacije pokojnice, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu je podiglo optužnicu. U optužnici je navedeno da je Tanja Mesaroš u porodičnoj kući u Zmijavcima dala svekrvi karbofuran, koji je hemijski spoj vrlo otrovnog pesticida furadana, u jogurtu kojim ju je nahranila u 19.45. Smatrali su da je počinila zločin kako se više ne bi morala da se brine za svekrvu koju je hranila i čistila tri godine. Sumnjivo im je bilo i što nije pozvala Hitnu pomoć te večeri, kao što je pozvala mesec dana ranije kada je starici bilo loše.

U međuvremenu se optužena Tanja Mesaroš razvela od prvog supruga s kojim ima troje dece i preselila u Zadar, gde s novim partnerom dobila još troje dece. Nakon poroda petog deteta i oporavka optužene Mesaroš, započelo je novo suđenje u septembru prošle godine kada su saslušani svedoci, ali je ponovno odloženo početkom ove zbog šeste trudnoće te je nastavljeno nakon porođaja. Glavna rasprava vodi se iza zatvorenih vrata na zahev optužene i njene advokatice koja je zatražila isključenje javnosti zbog maloletne dece optužene.

Na ročištu u petak pročitani su iskazi svedoka sa suđenja te je zakazan nastavak suđenja polovinom decembra kada će se čitati još iskaza svedoka i kada će se dogovoriti datum pozivanja sudskih veštaka koji će napraviti dopunsko veštačenje.

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.