BOBA JE PRE DVE GODINE OTIŠAO U IRSKU: Sad otkriva kako je ZAISTA raditi i živeti na ovom ostrvu!
Foto: pixabay.com

idu zbog posla

BOBA JE PRE DVE GODINE OTIŠAO U IRSKU: Sad otkriva kako je ZAISTA raditi i živeti na ovom ostrvu!

‚‚Kad se javite na neki oglas, oni te već drugi dan očekuju na razgovoru tako da se posao uglavnom traži kad si u Irskoj"

Objavljeno: 12:41h

Klinac je genije: Odgovor đaka na testu iz matematike oduševio je sve u regionu (FOTO)

Irska je u poslednjih pet godina obećana zemlja za mnoge Balkance, pa i Hrvate koji tamo odlaze u potragu za boljim životom. Od 2013. godine iz Hrvatske je u tu zemlju otišlo 14.552 radno sposobnih osoba, a najviše ih je otišlo lani, čak 5.312.

To pokazuju podaci o izdanim PPS brojevima (irskoj verziji OIB-a) koji se može dobiti samo nakon dolaska u Irsku i bez njega ne možete otvoriti bankovni račun i primati platu.

Jedan od onih koji je Hrvatsku zamenio Irskom je i Zagrepčanin Bobo Bogojević koji tamo radi poslednje dve godine. Po struci je magistar političkih nauka i interni revizor, a za život u Irskoj se odlučio nakon što je u Hrvatskoj tri godine bio bez posla.

- Iz Hrvatske sam otišao zbog posla i totalnog gubitka samopoštovanja. Ovde radim kao čuvar. Zadovoljan sam što se tiče posla, imam 2.000 eura neto platu i sad je sve na svom mestu što se toga tiče. Ali treba znati da, ako nisi IT ili medicinske struke, odnosno neke jako specifične koja njima treba, onda je iz Hrvatske nemoguće naći posao u Irskoj.

foto: pixabay.com

Kad se javite na neki oglas, oni te već drugi dan očekuju na razgovoru tako da se posao uglavnom traži kad si u Irskoj i kad imaš irsku adresu i telefonski broj - rekao je u razgovoru Bobo Bogojević. Posla u Irskoj kaže, ima za sve koji žele da rade, ali dodaje i da se dosta ljudi "opeče" kad krenu da insistiraju da nastave da rade u kancelarijama, kao što su u Hrvatskoj.

- Za rad u nekoj takvoj kancelariji je potrebno da imaju jaku podlogu u knjigovodstvu i da imaju odlično znanje engleskog, ali ja obično savetujem ljudima da kad dođu da počnu da rade bilo kakav posao, samo da što pre prestanu da troše svoje finansijske rezerve. A onda kad tu provedu par meseci i vide kako se tu radi, da onda krenu prema svom cilju. Naime, Irci za sve živo imaju neke svoje sertifikate i to prvenstveno traže. Recimo, ako si u Hrvatskoj pravnik, ne možeš isto biti u Irskoj već prvo moraš prevesti svoju diplomu u Irskoj i onda položiti razliku ispita da bi ti se priznala diploma. Sva šefovska mesta su pokrivena višim nivoima sertifikata. Dakle, ja sam položio licencu za čuvara i to je 4. nivo kvalifikacije. Za menadžersku poziciju moram imati bar 5. ili 6. nivo sertifikata - rekao je Bogojević.

foto: pixabay.com

On živi u gradiću Navan, udaljenom 50 kilometara od Dablina. Kaže da su cene i u tom gradiću visoke jer mnogi Irci putuju na posao u Dablin, a žive u okolnim gradovima poput Navana. Kaže da gradić ima samo oko 20.000 stanovnika i čak 4 šoping centra, što pokazuje da je tamo visoka kupovna moć jer svi centri dobro rade.

Pri dolasku u Irsku smestio se kod prijatelja na dva nedelje, a potom je našao smeštaj.

- Prvi smeštaj sam imao kod prijatelja, ali inače savetujem svima da se registruju na Homestay ili Airbnb i da tamo reše 2 do 3 nedelje početnog smeštaja. To je jako bitno jer stanodavci u tim smeštajima lakše daju dokaz da imate irsku adresu. Cene stanarina zavise od toga u kom se delu Irske nalazite, kao i o samoj vrsti smeštaja.

Isto važi i za režije. Recimo, mesečni račun za struju za celu kuću je od 60 do 90 eura mesečno, 10 eura je odvoz smeća. Cena grejanja se kreće zavisno od potrošnje zimi je oko 100 eura, a leti 20 do 30 eura. Ja živim u dvosobnom stanu sa stanodavcem i imam svoju sobu i čitav stan na korišćenje, a mesečno plaćam 350 eura s režijama.

foto: pixabay.com

Odavno sam mislio da iznajmim svoju kuću, ali one su tu preskupe, tako da, kad se odlučim na to da idem sam da živim, onda ću preseliti u Athlone, Mayo ili Waterford. Tamo mogu iznajmiti kuću za 600 do 700 eura, a posao se uvek nađe. To u Irskoj nije problem - rekao je Bogojević.

Tema koja, kaže, ljude iz Hrvatske najviše zanima je gde doći u Irsku ako ne u Dablin, a njegov savet je da se ne ide u Dablin jer je najskuplji. - Zaboravite bojazan da nećete pronaći posao ako se ne radi o Dablinu ili Korku. Ako niste izbirljivi i ako ste spremni da zamenite svoj bivši kancelarijski posao u Hrvatskoj za rad u prodavnici prehrane, benzinskoj pumpi, shopping centru, skladištu ili u ugostiteljstvu, posao ćete naći i van Dablina. - kaže Bogojević, a savetuje svima da pripreme različite CVijeve za različite poslove. Znanje engleskog je, kaže, nužno bar na osnovnom komunikacionom nivou.

foto: pixabay.com

- Gde god na karti vidite mesta u kojem živi više od 7000 ljudi, a da u blizini ima još takvih mesta, znate da posla ima, a kupovna moć je poprilična. Ako planirate doći s porodicom, a nemate neko specijalističko zvanje koje je jako dobro plaćeno u Irskoj, nemojte ni pomišljati na život u Dablinu jer je jednostavno preskup. Onde se soba plaća 600-700 eura, a stan od 1600 eura na više. Ogroman minus je i sam kvalitet smeštaja jer nisite u situaciji da birate, a pola onog što se danas nudi su rupe. Budući da 90 posto Hrvata dolazi na platu od 9,25-11,00 evra na sat i to u Dablinu, ali i ostalim mestima, onda je bolje živeti u nekom manjem gradu gde je najam jeftiniji - savetuje Bogojević.

Svima koji se odluče da dođu da rade u Irsku predlaže da sa sobom ponesu 1.700 do 2.000 evra po osobi. Savetuje svima i da si naprave internacionalnu EHIC zdravstvenu karticu da imaju za prvih mesec dva dok se ne stabilizuju.- Njeno korišćenje u Irskoj ako radite i nije baš legalno, ali tad ćutite i kažetge da ste nekome u poseti i da vam treba hitna medicinska pomoć. Potrebno je izvaditi i međunarodni rodni list, a nije loše izvaditi i potvrdu o nekažnjavanju u Hrvatskoj pa je prevesti na engleski i overiti, to posebno važi za poslove čuvara, negovatelja, medicinske sestre. Za one koji imaju decu i dolaze s njima trebali bi izvaditi i njihov rodni list t. - rekao je na kraju Bogojević.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.