Šta stoji u pozadini skidanja ploče u Jasenovcu? Ploča s ustaškim pozdravom postavljena u Novskoj! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Beta/Dario Grzelj/Beta/Tomislav Pavlek/Printscreen/N1

LEGALIZACIJA USTAŠA

Šta stoji u pozadini skidanja ploče u Jasenovcu? Ploča s ustaškim pozdravom postavljena u Novskoj! (FOTO) (VIDEO)

Ustav se tako poštuje u Jasenovcu, a u ostatku zemlje - ne. A sve zbog toga što je Andrej Plenković hteo da produži vek trajanja svoje vlade, pa čak i uz pomoć ekstremista s "Hitlerovim brčićima"

Objavljeno:

Ploča je skinuta sa zgrade dečijeg vrtića u središtu Jasenovca u četvrtak oko 13 sati i prebačena desetak kilometara iznad Novske, na mesto gde je podignuto spomen obeležje braniteljima koji su poginuli na novljanskom ratištu. U 13:40 sati spomen ploča, koja u grbu HOS-a sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni", postavljena je na za to pripremljeni teren na Trokutu iznad Novske, a do ovog trenutka, iako je najavljena komemoracija, nikog od predstavnika HOS-a nema na tom mestu.

POBEDA RAZUMA: Skinuli spomen ploču ZA DOM SPREMNI u Jasenovcu

Skidanje ploče trajalo tri sata Skidanje spomen ploče u Jasenovcu počelo je u 10 sati i trajalo gotovo tri sata jer su radnici novljanskog Komunalca uz prilične poteškoće uspeli da skinu ploču, a da je pritom ne oštete. Predstavnici Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga izjavili su u četvrtak da je premeštanje sporne ploče u Novsku "u izvornom obliku" kompromisno rešenje koje su dogovorili s predstavnicima Vlade. Zauzvrat je legalizovan pozdrav "Za dom spremni" u HOS-ovom Statutu i znakovlju, utvrdili su. - Ploča je postavljena u Jasenovcu u skladu sa svim zakonskim propisima u saradnji s porodicama poginulih branitelja. Domovinski rat jedini je pokret kojem su pripadali. Branili su zemlju bez ideologije - rekao je predsednik Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba Ivan Friščić na konferenciji za novinare.

foto: Beta/Dario Grzelj

Skidanje sporne ploče iz Jasenovca rezultat je političke trgovine prema kojoj su se HOS-ovci obvezali da će mirno gledati prebacivanje spomen ploče s ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku, a zauzvrat se ustaški pozdrav legalizuje, odnosno, ozakonjuje kao deo grba HOS-a.

Zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i ministru branitelja Tomislavu Medvedu, koji su vodili pregovore, to znači da će HOS-ovci moći da nose i svoje crne uniforme na kojima će pisati 'Za dom spremni'. Svuda u Hrvatskoj, osim u Jasenovcu.

HDZ stavio, HDZ uklonio Podsetimo, jutros je u Jasenovcu nakon gotovo godinu dana konačno skinuta ploča s natpisom "Za dom spremni". Pozdrav je ugraviran na ploči koja je 5. novembra prošle godine podignuta na zgradu na Trgu kralja Petra Svačića, u sećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

Među stotinak učesnika otkrivanja spomen ploče bili su i predstavnici Opštine Jasenovac i Grada Popovače, a načelnica opštine Marija Mačković, inače iz redova HDZ-a, održala je govor u ime Opštine Jasenovac položila venac ispred rečenog natpisa.

Tako se ustaški pozdrav našao u mestu gde je desetak hiljada ljudi deportovano i ubijeno tokom Drugog svetskog rata na temelju zapovesti potpisanih sa ‘Za dom spremni’, a na kojem se nalazio koncentracioni logor u kojem se taj pozdrav svakodnevno koristio.

Samo u Jasenovcu ZDS je ustaški, a u Hrvatskoj je stari pozdrav

Dogovorom vlade, ustaški pozdrav izgubio je tako pravo javnosti u Jasenovcu. To konkretno znači da, nakon table na cesti na kojoj piše Jasenovac, pozdrav "Za dom spremni" je ustaški i zabranjen, a nakon što izađete iz Jasenovca to postaje stari hrvatski pozdrav koji je dogovorom ekstremnih desničara i vlade ozakonjen kao deo grba HOS-a. Temeljem dogovora između predstavnika vlade s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a Grada Zagreba, ploča je danas premeštena u spomen obeležje Trokut u Novskoj. Zauzvrat, dogovoreno je da sve udruge HOS-a mogu imati pozdrav "Za dom spremni", a moći će i slobodno nositi svoje crne uniforme na kojima će se takođe isticati ustaški pozdrav.

Popuštanje ustašluku - Jučer smo dobili rešenje o registraciji udruga od Ministarstva uprave, čime je ponovno potvrđeno naše znakovlje, odnosno grb u kojemu se spominje ZDS. On je legalizovan i vezan uz HOS - rekli su danas predstavnici HOS-a na konferenciji za novinare.

Popuštanje HOS-ovom ustašluku očigledna je izdaja ideje Republike Hrvatske i njenih ustavnih vrednosti (poput, u Ustavu izrijekom navedenog, ZAVNOH-a) na kojima današnja Hrvatska počiva.

Sve za fotelju - Nesporna činjenica da je navedeni uzvik, bez obzira na njegov prvobitni hrvatski književni i pesnički značaj, korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH koji se nalazio i na svim službenim dokumentima, koji je iznikao iz fašizma, temeljenog između ostalog i na rasizmu, pri tome simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti - presuda je Visokog prekršajnog suda o karakteru pozdrava "Za dom spremni", a koju je potvrdio i Ustavni sud. Ustav se tako poštuje u Jasenovcu, a u ostatku zemlje - ne. A sve zbog toga što je Andrej Plenković hteo da produži vek trajanja svoje vlade, pa čak i uz pomoć ekstremista s "Hitlerovim brčićima".

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.