TUĐMAN JE BIO UBEĐEN: Ustaški pozdrav je maslo srpske tajne službe!
Foto: Profimedia

drugačija istorija

TUĐMAN JE BIO UBEĐEN: Ustaški pozdrav je maslo srpske tajne službe!

Jure Francetić, jedan od najistaknutijih ustaških koljača, u julu 1941. godine poslao je saopštenje sa uputstvima o "novom narodnom pozdravu", koji je tridesetih godina prošlog veka počeo da koristi ustaški poglavnik Ante Pavelić

Objavljeno:

Prvi hrvatski predsednik i osnivač HDZ Franjo Tuđman mislio je da je ustaški pozdrav "za dom spremni!", koji se nalazi u zvaničnom grbu HOS-a, "seme zla" koje su "posejale srpske tajne službe" kako bi pokušale da spreče međunarodno priznanje Hrvatske, tvrdi hrvatski nedeljnik Nacional.

Nacional, naime, tvrdi da je Tuđman verovao da je jugoslovenski KOS podsticao desničare u Hrvatskoj da ističu ustaška obeležja i da je među njih infiltrirao svoje saradnike.

KOLINDA: Za dom spremni je stari hrvatski pozdrav!

Smatrao je, kažu, da se radilo o jednoj od većih srpskih obaveštajnih manipulacija koja je sprovedena na početku Domovinskog rata, navodi Nacional.

Portal Index.hr piše da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović juče pokrenula nove polemike oko ustaškog pozdrava "za dom spremni!", rekavši da se radi o "starom hrvatskom pozdravu".

foto: Nebojša Mandić

Komentar predsednice izazvao je, naime, niz oštrih reakcija, posebno iz redova opozicije.

Član Predsedništva SDP-a, saborski zastupnik Bojan Glavašević je Kolindi poručio da je "očajno loša Predsednica Hrvatske otpočetka", ali da se "ovom izjavom nepovratno kompromitovala".

- Očajno loša predsednica upravo je izgubila drugi mandat - poručio je Glavašević.

Dokumenti potvrđuju: Pozdrav je ustaški izum

"Za dom spremni!" je autentični izum ustaškog genocidnog režima, a ne "stari hrvatski pozdrav", pokazuju dokumenti iz doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH), saveznika Adolfa Hitlera u Drugom svetskom ratu.

Jure Francetić, jedan od najistaknutijih ustaških koljača, u julu 1941. godine poslao je saopštenje sa uputstvima o "novom narodnom pozdravu", koji je tridesetih godina prošlog veka počeo da koristi ustaški poglavnik Ante Pavelić.

Ustaški ministar, ideolog i književnik Mile Budak, striktna uputstva o korištenju novog pozdrava, izdao je nekoliko meseci kasnije, u oktobru 1941. godine.

foto: Profimedia

Te godine, izveštaji ustaških funkcionera prepuni su ogorčenja što narod, čak i u delovima Hrvatske u kojima je podrška ustašama bila najčvršća, odbija da prihvati "Za dom spremni!", navode hrvatski portali.

Zato Budak šalje proglas u kome poziva "drage ustaške junake" da se svaki dan pozdravljaju tim sloganom.

To uputstvo je objavljeno u propagandom članku u "Hrvatskom braniku" 1941. godine pod naslovom "Tumačenje ustaškog pozdrava za ustaške junake".

I britanski istoričari navode niz dokaza da je ustaški režim NDH imao poteškoća u primeni novog službenog pozdrava, čime se potpuno demantuju današnje priče o "starom hrvatskom pozdravu".

foto: Wikipedia

Postoje čak i neki dokazi da su vlasti NDH prisluškivale telefone i čitale pisma građana kako bi proverili koristi li se ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

Mijo Bzik, jedan od najbližih Pavelićevih ljudi, nervirao se 1943. godine što se neki ljudi i dalje pozdravljaju sa "Ljubim ruke", a dnevne novine u NDH su 1944. godine objavile seriju tekstova sa porukom: "U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, postoji samo jedan pozdrav - `Za dom spremni!`".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.