OVAKO IZGLEDA PRVI DAN ŠKOLE U ŠVEDSKOJ: Slobodanov status se širi internetom!
Foto: Pixabay

neverovatno!

OVAKO IZGLEDA PRVI DAN ŠKOLE U ŠVEDSKOJ: Slobodanov status se širi internetom!

Mi: Šta Leona treba da ponese u školu?
On: Ništa. Knjige, sveske, olovke, gumice, rezači, lenjiri, trouglovi, bojice... sve će dobiti ovde. Mora samo da vodi računa da baterija na iPadu ne bude prazna

Objavljeno: 10:10h

Hrvati, kao i svi Balkanci, sve više odlaze da žive i rade na Zapadu, a jedan od onih koji je bolji život potražio u Švedskoj je i novinar Slobodan Mufić, piše portal Index.hr. On je doživeo pravi šok prilikom susreta sa švedskim obrazovnim sistemom, u koji je upisao svoju ćerku.

Prenosimo Slobodanov status: "Sredina prošlog avgusta, ugodno leto u Švedskoj. Mi smo Mi, a On je direktor osnovne škole Lunden, udaljene 200 metara od našeg stana. Mi: Preselili smo se nedavno u Švedsku i imamo 11-godišnju ćerku koju želimo da upišemo. On: Dobro, popunite ovaj obrazac, treba nam nekoliko osnovnih informacija o vašoj ćerki. Mi: Znate, ona ne zna švedski. On: Dobro, naučiće. Mi: Možda bi prvo trebalo da radi po posebnom programu? On: Postoji i ta mogućnost, ali mi mislimo da će najbolje i najbrže naučiti švedski u razredu s ostalom decom. Uostalom, jedna nastavnica švedskog jezika radiće dva sata dnevno samo s njom. Mi: Šta Leona treba da ponese u školu? On: Ništa. Knjige, sveske, olovke, gumice, rezači, lenjiri, trouglovi, bojice... sve će dobiti ovde. Mora samo da vodi računa da baterija na iPadu ne bude prazna.

Mi: Znači, moramo da joj kupimo iPad? On: Ma ne, iPad će dobiti u školi, da se lakše snalazi s prevođenjem i učenjem, ali mora sama da pazi na bateriju. Mi: Treba li detetu spremiti neku hranu za školu? On: Nema potrebe, doručak je od 7:30, a ručak u 12:00. Svaki dan imamo dva menija, mesni i vegetarijanski. Mi: Mislite li da bi kod kuće ponekad trebalo da govorimo švedski s Leonom? On: Nikako. Kod kuće treba da pričate na hrvatskom. I ne samo to, bilo bi dobro da jednom nedeljno uči hrvatski na dopunskoj nastavi. Mi: Imate li nekoga ko predaje hrvatski jezik? On: U našoj školi nemamo, ali dopunska nastava hrvatskog jezika održava se četvrtkom od 16:00 u Eriksdalskolanu. Mi: To je na suprotnoj strani grada... On: Nema problema, naručićemo taksi. Mi: Taksi? On: Da, čekaće je na parkiralištu svakog četvrtka u 15:45 i vratiti kući odmah nakon nastave. I tako se Leona svakog četvrtka vozila taksijem na časove hrvatskog.

Posebno se važnom osećala kad bi po nju došla mlada vozačica u limuzini s tamnim staklima. Naravno, sve na račun ljubaznih i širokogrudnih švedskih poreznih obveznika", napisao je Mufić na svom Facebook profilu.

Kako se vama čini švedski obrazovni sistem?

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.