PREVARA TRGOVACA: Pazite se "3 plus 1 gratis" akcija u prodavnicama!
Foto: Profimedia

debelo su platili

PREVARA TRGOVACA: Pazite se "3 plus 1 gratis" akcija u prodavnicama!

Zaposleni koji su bili okrivljeni u ovom postupku dobili su minimalne novčane kazne

Objavljeno:

U marketima su česte akcije "plus 1 gratis", ali većina kupaca i ne proveri da li zapravo dobija popust. Tako je Konzum kažnjen zbog varanja svojih kupaca.

Prekršajni sud u Makarskoj doneo je presudu jer je nedavno utvrdio da je Konzum prodavao više proizvoda u paketu ističući da je jedan od njih gratis, iako je, kad se cena preračunala, ispalo da su ga kupci ipak plaćali.

Kako proizlazi iz nepravomoćne presude, Konzumu ovo nije prvi put da krši Zakon o zaštiti potrošača zbog čega je kažnjen novčano, sa deset hiljada kuna (oko 1.350 evra), dok dvojica njegovih zaposlenih moraju da plate kaznu po hiljadu kuna (oko 135 kuna).

PLENKOVIĆ PRELOMIO: Naći ćemo rešenje za uklanjanje ploče u Jasenovcu! Bila je to, prema oceni suda, nedopuštena poslovna praksa, a otkrivena je u martu 2015. godine u Super Konzumu u Vrgoračkom putu u Makarskoj. Tržišni inspektori bili su 25. marta u toj trgovini i utvrdili sumnjive cene. Na policama su pronašli 11 pakovanja štapića “3 plus 1 gratis”, ukupne težine 160 grama. Maloprodajna cena tog pakovanja bila je 8,99 kuna. Istovremeno je cena jednog pakovanja tih istih štapića iznosila 2,99 kuna. Kada se ta cena uračunala u pakovanje u kojem su jedni štapići trebali da budu gratis, proizlazilo je da su ih kupci ipak plaćali 0,02 kune.

Drugi šef u trgovini uhvaćen je u nezakonitoj ponudi piva. Na njegovoj polici nalazila su se tri pakovanja piva od pola litrea, “3 plus 1 gratis”, po ceni od 28,49 kuna. Budući da je jedna limenka koštala 9,49 kuna, u ovoj ponudi nijedna nije bila besplatna već su ih potrošači plaćali 60 kuna.

foto: Profimedia

Sud je zaključio kako su Konzum i njegovi radnici prekršili člana Zakona koji propisuje u kojoj situaciji je rasprodaja, dakle prodaja robe ispod cene, uopšte moguća. Osim u vreme sezonskih sniženja, to je dopušteno samo kad trgovac gasi svoje poslovanje, kad menja ili obnavlja poslovne prostore, kad određeni proizvod izlazi iz ponude ili pak kad mu je poslovanje ozbiljno ugroženo. Predstavnici Konzuma tokom procesa nisu dokazivali nijedan od tih razloga, već su tvrdili kako im se potkrala greška jer imaju mnogo cena koje završavaju sa 99 ili 89 lipa. Do sada je Konzum, kako proizlazi iz evidencije Ministarstva pravosuđa već kažnjavan zbog kršenja Zakona o potrošačima. I pored toga dobio je minimalnu kaznu, od deset hiljada kuna. Maksimalna kazna za kompaniju je do 50 hiljada kuna. I zaposleni koji su bili okrivljeni u ovom postupku dobili su minimalne novčane kazne.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.