TOLIKO O POMIRENJU: Ploča s ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu!
Foto: Beta

zašto?

TOLIKO O POMIRENJU: Ploča s ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu!

Ministar pravosuđa, u intervjuu koji je dao "Večernjem listu", tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče - ne postoji

Objavljeno:

Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je danas hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar pravosuđa, u intervjuu koji je dao "Večernjem listu", tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče - ne postoji.

PREMIJER HRVATSKE: Ploča sa natpisom"Za dom spremni" neće ostati u Jasenovcu!

On je ponovio da je grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kome je ustaški pozdrav "Za dom spremni", zvanično registrovan i priznat, prenosi Hina.

foto: Beta

"Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom rat bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima", tvrdi Bošnjaković.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

On je dodao da Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo da objavi preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do marta 2018. godine. "Kada veće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i preduzeti druge mere", kaže Bošnjaković.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.