OVO JE ZA GINISA, ČUDO DA NIJE PAO U KOMU! Hrvat vozio sa 4,61 promila u krvi! (FOTO)
Foto: Fonet

apsolutni rekorder

OVO JE ZA GINISA, ČUDO DA NIJE PAO U KOMU! Hrvat vozio sa 4,61 promila u krvi! (FOTO)

Pri četiri promila čoveku ne samo da je poremećena svest, već je toliko duboko poremećen da preti otkazivanje svih funkcija mozga, pa i centra za disanje, priča stručnjak

Objavljeno:

Karlovčanin (32) vozio je sa 4,61 promila alkohola u krvi, saopštila je policija tog grada koja je privela vozača i odvela ga na trežnjenje.

Policija je u okolini Karlovca zaustavila automobil karlovačkih registracijskih oznaka, u kome se nalazio potpuno pijan vozač.

Lečnik karlovačkog Odeljenja psihijatrije Igor Salopek rekao je da je s 4,6 promila "čovek školski gledano već u komi", odnosno da ljudi već pri četiri promila padaju u stanje bez svesti.

"Pri četiri promila čoveku ne samo da je poremećena svest, već je toliko duboko poremećen da preti otkazivanje svih funkcija mozga, pa i centra za disanje. Normalni ljudi, koji inače ne piju, gube svest pri tri promila alkohola u krvi", rekao je Salopek.

foto: Fonet

Već kod 0,5 čovekove su reakcije usporene, ne može normalno da vozi automobil, primeti opasnost u okolini ili dovoljno brzo zakočiti, a kako se povećava količina alkohola u krvi, prema 1 ili 1,5 promila počinje pospanost, ne kontrolišu se reakcije, a kod tri promila gubi se svest, jer, kako objašnjava Salopek, alkohol deluje tako da se u mozgu gase različiti centri, jedan za drugim polako otkazuju.

Oni koji boluju od alkoholizma su na neki način otporniji, moguće je da sa četiri promila ne izgube svest. Nažalost, mi ovde na psihijatriji imamo dosta iskustva s mladim ljudima koji su već u dvadesetim godinama razvili pravu bolest, bolest koja se zove zavisnost o alkoholu, rekao je Salopek.

(Espreso.co.rs/ Izvor: N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.