NAKON ŠTO SE REGION USPROTIVIO ZAGREBU: Hrvatska odgovorila na ultimatum!
Foto: Fonet

REAKCIJA!

NAKON ŠTO SE REGION USPROTIVIO ZAGREBU: Hrvatska odgovorila na ultimatum!

Dodali su da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susednih zemalja, odvija normalno

Objavljeno:

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je danas nadležne ministre iz susednih država na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje, radi rešavanja nesuglasica vezanih za hrvatsku odluku o povećanju fitosanitanih naknada na uvoz voća i povrća sa 12 na 270 evra.

REGION SE USPROTIVIO ZAGREBU! Na povećanje takse odgovara tražeći od Hrvata SEDAM HITNIH MERA!

Kako javlja zagrebački studio televizije N1, iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede odgovorili su na ultimatum koji su Hrvatskoj danas postavile susedne zemlje "povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj".

"Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s tim je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima", navode iz hrvatskog ministarstva.

Dodaju da se taj Pravilnik odnosi na sve treće zemlje, i da nije usvojen s ciljem diskriminacije robe poreklom iz susednih država. Pravilnik je ujedno, kako tvrde, u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom regulativom Evropske unije.

"U cilju obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rešavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je razgovarao s kolegama ministrima iz susednih država i pozvao ih na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje", naveli su iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede.

Dodali su da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susednih zemalja, odvija normalno.

Ministri trgovine i poljoprivrede Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije uputili danas sa sastanka u Sarajevu ultimatum Hrvatskoj da u roku od sedam dana ukine odluku o povećanju naknada za fitosanitarni nadzor voća i povrća, dodajući da će u suprotnom uvesti slične kontramere.

Resorni ministri iz BiH Mirko Šarović, iz Srbije Rasim Ljaljić, iz Crne Gore Dragica Sekulić i iz Makedonije Ljupče Nikolovski jednoglasni su u oceni da su te mere diskriminatorske, da se radi o nedozvoljenom necarinskom nametu koji dovodi do automatskog poskupljenja uvoznog voća i povrća, a time i do njegove cenovne nekonkurentnosti na hrvatskom tržištu.

Oni su poručili Zagrebu da odmah povuče sporne mere i pozvali hrvatskog ministra Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ove nedelje. Takođe su uputili zajedničko pismo Evropskoj komisiji da se uključi u rešavanje ovog problema, a Crna Gora i Makedonija će kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti i postupke pred tom organizacijom.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.