DRŽAVNI VRH HRVATSKE SLAVI OLUJU U KNINU! Plenković: Ne damo na Oluju kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku!
Foto: Beta/Mario Strmotić

oslobođenje zemlje

DRŽAVNI VRH HRVATSKE SLAVI OLUJU U KNINU! Plenković: Ne damo na Oluju kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku!

Veliki broj građana je stigao u Knin a proslvai prisustvuju brojni hrvatski branitekji i ratni vojni invalidi koji su 1995. godine učestvovali u operaciji Oluja

Objavljeno:

U Kninu se danas proslavlja godišnjica Oluje, dan kada je pre 22 godine proterano više od 250.000 Srba u ratu u Hrvatskoj. Na kninskoj tvrđavi se prisutnima jutros obratila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ali i predsednik Hrvatskog sabora, predsednik Vlade i ćerke poginulih branitelja.

Veliki broj građana je stigao u Knin a proslvai prisustvuju brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. godine učestvovali u operaciji Oluja.

Predsednica je novinarima kratko izjavila da je Oluja bila oslobodilačka operacija, a napomenula je i da je 'nama žao apsolutno svakog izgubljenog života, i srpskog i hrvatskog, mi se ne veselimo ničijoj tuzi'. Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

- Slaveći danas ovu veliku istorijsku pobedu, svesni smo da nas ona i moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Deleći s vama ove trenutke radosti i ponosa, kada s najvećim poštovanjem obnavljamo sećanje na sve koji su u godinama Domovinskoga rata i tokom "Oluje“ pali za slobodu i nezavisnost Hrvatske, želim kao Predsednica Republike, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje i zbog svih stradalih Srba - poručila je predsednica s obilježavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

foto: Beta/Mario Strmotić

Potpredsednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević takođe je dao izjavu prisetio se rata:

- Želim zahvaliti svim braniteljima, stradalnicima, vojnicima, policajcima, svima koji su u tome učestvovali, a najviše oporodicama branitelja za današnji mir i slobodu u našoj Hrvatskoj, želim čestitati Dan pobede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Budimo dostojanstveni u obeležavanju, rekao je.

foto: Beta/Mario Strmotić

Prisećajući se oslobođenja Knina, Krstičević je rekao da je tada osećao zadovoljstvo, ljubav i radost.

- Znali smo svi mi da radimo nešto dobro za svoj narod i državu, mi rat nismo želeli, hrvatska vojska i policija u sinergiji i zajedništvu... Videli ste da smo izašli kao pobednici, videli ste i našeg saveznika koji je rekao da se Oluja izučava na vojnim školama kao briljantna akcija, rekao je.

- Osim pobede, danas slavimo i slogu kojoj dugujemo pobedu i slobodu - istakao je Andrej Plenković čestitavši građanima Dan pobede, a braniteljima njihov dan.

Podsetio je kako je Hrvatska u prelomnim vremenima 90-ih u težnji ka demokratiji i nezavisnosti bila suočena s velikosrpkom agresijom, a deo domovine bio je okupiran.

foto: Beta/Mario Strmotić

S kninske tvrđave Plenković je istakao državničku odlučnost prvog hrvatskog predsednika i požrtvovnosti branitelja. Hrvatska je, rekao je, oslobođena, danas je članica NATO-a i EU, no ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene pobede u Domovinskom ratu i vojno-redarstvenoj akciji Oluji u kojoj je za manje od četiri dana oslobođen velik deo domovine. Mnogo je hrvatskih Srba napustilo zemlju, ali se deo njih vratio i taj proces treba nastaviti, poručio je Plenković.

Ponovio je da je "Oluja" promenila odnos snaga u BiH te "sprečila još jednu Srebrenicu".

- To je bila prekretnica i ostaće upamćena kao najveća pobeda sinergije hrvatske vojske i policije - rekao je Plenković poručivši svima onima koji danas kritikuju "Oluju" kako "Hrvatska ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku".

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.