Sve staje: Malo im 5.000 EUR plate, traže 30 odsto više!
Foto: Fonetap

spremni za štrajk

Sve staje: Malo im 5.000 EUR plate, traže 30 odsto više!

Kako saznaje list, ORCA traži povećanje plata sa svim dodacima prosečno između 20 i 30 odsto za kabinsko osoblje, povećanje plata za 4 odsto godišnje za svaku godinu trajanja kolektivnog ugovora za pilote

Objavljeno:

Piloti, kabinsko osoblje i deo mehaničara okupljenih u sindikatu Organizacija radnika Kroacija erlajnz stupiće u štrajk 8. avgusta u 6 sati ujutro.

- Stupamo u štrajk jer Uprava kompanije ne želi da pregovara o novom kolektivnom ugovoru. Ultimativno od nas traže da pristanemo na produženje postojećeg kolektivnog ugovora do kraja godine i odbijaju sve pregovore o novom - tvrdi predsednica sindikata Suzana Artuković-Vuksan za Jutarnji list.

- Hteli smoda izbegnemo štrajk, ali nemamo drugog načina da se izborimo za svoja prava - naglašava Artuković-Vuksan. - Izražavam duboko žaljenje zbog ovako nepotrebnog i nerazumnog postupanja koje će naneti nesagledive štete kompaniji. Tvrdim kako nije postojala nikakva prepreka za pregovore, a sindikat najobičnijim ucenama pokušava da poveća već velika prava. Naime, prava letačkog osoblja u CA su daleko veća nego što to od nas traže međunarodne konvencije - naglašava predsednik Uprave Kroacija erlajnza Krešimir Kučko. On tvrdi kako je Sindikatu ponuđen sporazum da se sadašnji kolektivni ugovor primenjuje do 1. oktobra i potom krene u pregovore o novom. “Ako se čekalo do sada, moglo se pričekati još 70 dana”, smatra Kučko, koji poručuje da štrajk neće biti plaćen, a gubitke će snositi svi zaposleni. Kolektivni ugovor u CA istekao je 31. decembra prošle godine, Uprava je u novembru inicirala početak pregovora, ali oni nisu započeli sve do aprila ove godine zbog preslagavanja na sindikalnoj sceni. Naime, čekalo se utvrđivanje reprezentativnosti novoosnovanog sindikata ORCA koji zastupa letačko i kabinsko osoblje te aviomehaničare. Kada su pregovori započeli, predstavnici ORCA-e, kako saznaje list, na razgovore došli sa 150 zahteva koji su ukupno “teški” oko 50 miliona kuna, što je za Upravu neprihvatljivo.

foto: Beta/Damir Sencar

Suzana Artuković-Vuksan tvrdi kako njihovi zahtevi nisu ultimativni i da su o njima spremni razgovarati što, prema njenim rečima, druga strana ne želi. U Upravi pak naglašavaju kako ovakav zahtev nikako ne mogu prihvatiti jer u ovom trenutku kompanija na godišnjem nivou za plate izdvaja 168 miliona kuna (bez predstavništva) te bi prihvatanje ovih zahteva bilo povećanje od skoro 30 odsto. Kako saznaje list, ORCA traži povećanje plata sa svim dodacima prosečno između 20 i 30 odsto za kabinsko osoblje, povećanje plata za 4 odsto godišnje za svaku godinu trajanja kolektivnog ugovora za pilote. Osim toga, traži se povećanje sektorskog dodatka koje iznosi oko 25 miliona godišnje. Takođe, traži se povećanje dana godišnjih odmora, ukidanje ograničenja korišćenja godišnjeg odmora usred sezone, osiguravanje pauze za obrok od 30 minuta. Takođe, navodi da se može odložiti poletanje aviona ako je posadi neophodna pauza za obrok. Prema dostupnim podacima, u junu je kapetanima u CA isplaćena prosečna neto plaća od 34.825 kuna (4.700 evra), a kopilotima 21.157 kuna (2.850 evra). U istom mesecu prosečna neto plata stjuardesa i stjuarda bila je 11.287 kuna (1.500 evra). Pritom su kapetani leteli 58 sati, kopiloti 57 sati, a kabinsko osoblje 55 sati. Najveća isplaćena neto plata u junu za pilota bila je 55.334 (7.500 evra) kune za 83 sata leta, a članu kabinskog osoblja isplaćena je najviša plata od 15.574 (2.100 evra) kuna za 44 sati leta.

foto: Beta/Damir Sencar

S druge strane i šefica ORCA-e i piloti s kojim smo razgovarali tvrde kako traže bolje regulisanje radnog vremena i da više ne mogu izdržati da im se izmene radnog plana događaju na dnevnoj bazi. Piloti tvrde da im je plata i vrednost boda ista od 2000. godine. Suzana Artuković-Vuksan tvrdi kako su spremni odustati od štrajka postigne li se do 8. avgusta dogovor o novom kolektivnom ugovoru. A ako do štrajka dođe, uslov za njegov prekid je potpis kolektivnog ugovora.

(Espreso.co.rs / Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.