HRVATSKE "KAJOVE" SEJALE VATRU: Pogledajte kako izgleda gađanje i raketiranje iz novih helikoptera! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/MinistarstvoObraneRH

USPEŠNO TESTIRANI

HRVATSKE "KAJOVE" SEJALE VATRU: Pogledajte kako izgleda gađanje i raketiranje iz novih helikoptera! (VIDEO)

Hrvati su baš ponosni na svoje nove mašine

Objavljeno: 10:50h

Pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. vazduhoplovne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika proveli su juče, 1. kolovoza 2017. prva bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, piše Index.hr.

Ovo su ujedno bila prva izvedena bojna gađanja i raketiranja pilota u njihovoj letačkoj karijeri i kruna su letačke obuke koju sprovode američki instruktori letenja i održavanja tehnike, saopštili su iz MORH-a.

DA LI STE JE VIDELI: Nestala 15-godišnja devojka

Gađanja i raketiranja su sprovedena iz vazduha mitraljezima 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji slunjskog poligona, a celi proces evidentiranja pogodaka su vodili američki timovi ocenjivača. Takođe, ovo je bila i završna obuka vazduhoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera u borbenim uslovima na terenu.

Eskadrila helikoptera raspolaže sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dobijenih iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Zapovednik Eskadrile helikoptera, pukovnik Krešimir Ražov, rekao je kako je bio "užitak leteti sa američkim instruktorima letenja jer su mogli dobiti najbolja moguća znanja od iskusnih i nadasve stručnih timova koji su sve vreme obuke davali maksimum".

Takođe, po prvi put osposobljeni su i za nadopunjavanja helikoptera s gorivom bez gašenja motora helikoptera. I njima je priprema helikoptera Kiowa Warrior za bojna gađanja na Slunju ujedno bio prvi dodir s konkretnim procedurama pripreme Kiowa za bojna gađanja, nakon čega vazduhoplovni tehničari potpuno zaokružuju svoj deo obuke i postupno nastavljaju sa samostalnim prihvatom i održavanjem tehnike, a stručnu će im pomoć i dalje pružati američki timovi vazduhoplovno-tehničkog održavanja.

Prema rečima glavnog inženjera tehnike 93. vazduhoplovne baze, pukovnika Marina Žunića, vazduhoplovni tehničari postupno su već započeli s preuzimanjem i samostalnim sprovođenjem nekih pregleda i radova, propisanih po tehničkoj dokumentaciji helikoptera. Američki timovi, koji ostaju do kraja godine, biće im i dalje stručna pomoć i logistika u svim segmentim održavanja ovog tipa helikoptera, nakon čega će vazduhoplovni tehničari biti spremni u potpunosti samostalno preuzeti održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uslovima koriste se za protivoklopno delovanje, blisku i vrlo blisku vazdušnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovedanje i nadzor iz vazduha digitalnim modemima i štićenim kanalima.

U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.